Search

Koliko su grickalice loše?

Medically approved

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo 40 studija bacilo je novo svetlo na posledice uživanja u grickalicama, podvlačeći povezanost sa povećanim unosom kalorija i povećanjem telesne težine tokom vremena.

Termin grickalice obuhvata hranu koja obično ima visok sadržaj šećera, soli i masti i malo esencijalnih hranljivih materija. Ove grickalice su često neodoljive i široko dostupne. Ne preporučuju se za čestu konzumaciju prema nutricionističkim smernicama zbog njihove minimalne nutritivne vrednosti i visokog sadržaja kalorija.

Ovo istraživanje je obuhvatio široku demografsku grupu, uključujući i odrasle i decu iz različitih kulturnih i socioekonomskih sredina, obezbeđujući sveobuhvatno razumevanje problema među različitim populacijama. Analizirane studije sprovedene su širom sveta, sa značajnim brojem u Sjedinjenim Državama i Evropi, ali su uključivale i podatke iz Australije, Kanade i Saudijske Arabije.

Nalazi longitudinalnih studija – koje obuhvataju četiri do osam godina – ukazuju na jasnu vezu između veće konzumacije grickalica i povećanja telesne težine. Pored toga, pokazalo se da veći unos grickalica korelira sa povećanim ukupnim unosom kalorija i kod odraslih i kod dece.

Što se tiče kvaliteta ishrane, otkriveno je da je povećana potrošnja slatkih deserta i bombona povezana sa lošijim kvalitetom ishrane. Zanimljivo je da konzumacija slanih grickalica poput čipsa nije pokazala značajnu povezanost sa kvalitetom ishrane, što sugeriše da ne doprinose sve grickalice podjednako lošim nutritivnim ishodima.

Postoje i određena ograničenja ove studije. Recimo, nisu uzeti u obzir različiti nivoi fizičke aktivnosti, što bi moglo da modifikuje efekte konzumiranja grickalica na indeks telesne težine. Ovo istraživanje je služi i kao važan podsetnik na potencijalne zamke konzumiranja grickalica. Kako stope gojaznosti nastavljaju da rastu na globalnom nivou, razumevanje uloge ishrane – posebno izbora grickalica –je važnije nego ikad. Ovi nalazi bi mogli uticati na buduće smernice za ishranu i politike javnog zdravlja koje imaju za cilj smanjenje potrošnje visokokalorične hrane sa niskim sadržajem hranljivih materija.

Iako grickalice predstavljaju primamljiv i sve prisutniji deo modernog načina ishrane, njihov uticaj na zdravlje ne može se zanemariti. Smanjenje njihove potrošnje, uz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, može biti ključno za borbu protiv epidemije gojaznosti i poboljšanje opšteg javnog zdravlja.

[1] Cooke, C. B., Greatwood, H. C., McCullough, D., Kirwan, R., Duckworth, L. C., Sutton, L., & Gately, P. J. (2024). The effect of discretionary snack consumption on overall energy intake, weight status, and diet quality: A systematic review. Obesity Reviews, e13693.