Search

Da li sajberbuling može dovesti do samoubistva kod tinejdžera?

Medically approved

Buling možemo najlakše definisati kao nasilje koje se dešava među vršnjacima.. Postoji više vrsta bulinga, kao što su fizički, verbalni, psihološki i sajberbuling. On ne zavisi od pola i počinioci nasilja mogu biti i dečaci i devojčice, kada govorimo o bulingu kod tinejdžera.

Ono što jeste specifično za tinejdžere jeste veliko korišćenje informacionih tehnologija, pre svega društvenih mreža, svakako u većoj meri od generacija koje su starije od njih. Zbog toga je i postojanje vršnjačkog nasilja u virtuelnom prostoru, na društvenim mrežama, prisutnije nego kod drugih delova stanovništva.

Studija koja je istraživala vezu između postojanja sajberbulinga kod mladih adolescenata i razmišljanja o samoubistvu ili pokušaja samoubistva je pokazala da je ona izraženija u odnosu na intenzitet ove veze kod ostalih vrsta vršnjačkog nasilja [1]. Istraživači su analizirali podatke koji su prikupljeni u okviru ABCD studije (Adolescent Brain Cognitive Development Study) između jula 2018. i januara 2021. godine. U okviru nje, 10.414 dece starosti između 10 i 13 godina je popunilo upitnik o sajberbulingu, gde su davali odgovor na pitanje da li su ikada bili meta ili počinilac sajberbulinga, koji je definisan kao „namerni pokušaj da se povredi druga osoba ili da se bude zao prema drugim osobama na mreži, u dopisivanju (chat) ili grupnom dopisivanju (group chat), ili na društvenim mrežama, kao što su Instagram ili Snapchat)“. Pored sajberbulinga, ispitivano je i postojanje drugih vrsta vršnjačkog nasilja kroz poseban upitnik, koji je ovakvo ponašanje podelio u tri kategorije: očigledna agresija, kao što je pretnja ili udaranje; relaciona agresija, kao što je nepozivanje ili izostavljanje nekoga; i agresija u odnosu na reputaciju, kao što je širenje glasina ili ogovaranje.

Rezultati su pokazali da je od 10.414 učesnika studije, njih 7,6% je odgovorilo da su imali samoubilačke misli ili su pokušali samoubistvo, njih 8,9% je izjavilo da su bili maltretirani na društvenim mrežama, dok je njih 0,9% prijavilo da su oni zlostavljali svoje vršnjake putem interneta. Istraživači su zaključili da kod sajberbulinga postoji povezanost sa mislima ili pokušajima samoubistva kod onih tinejdžera koji su bili žrtve nasilja, dok ta veza nije ustanovljena kod tinejdžera koji su vršili zlostavljanje. Pored toga, otkriveno je da se vršnjačko nasilje na internetu u maloj meri preklapa sa nasiljem van interneta, što ukazuje na to da je sajberbuling poseban fenomen.

Više je nego jasno da se život mladih osoba u velikoj meri preselio u sajber prostor i ovo je fenomen koji će u budućnosti biti još prisutniji. Upravo zbog toga, neophodno je ulagati konstantne napore kako bi se tinejdžeri kao jedna od najosetljivijih grupa stanovništva, zaštitila na pravi način.

[1] Arnon, S., Klomek, A. B., Visoki, E., Moore, T. M., Argabright, S. T., DiDomenico, G. E., … & Barzilay, R. (2022). Association of cyberbullying experiences and perpetration with suicidality in early adolescence. JAMA network open, 5(6), e2218746-e2218746.