Search

Da li je gojaznost u detinjstvu povezana za nastankom karcinoma?

Medically approved

Nedavno je objavljena studija koja je pokazala da postoji zabrinjavajuća povezanost između gojaznosti u adolescenciji i značajno povećanog rizika od nastanka više različitih karcinoma kasnije u životu. Pored toga, analizirano je i to šta će povećana gojaznost među decom značiti na učestalost karcinoma u narednih 30 godina.

Rezultati istraživanja pokazuju da su dečaci, koji su imali povećanu telesnu težinu ili bili gojazni kada su imali 18 godina, imali povećan rizik za nastanak čak 17 različitih vrsta karcinoma, kasnije tokom života. Ispitivana je povezanost povećane telesne težine, ali i smanjene aerobne kondicije u tom dobu, sa kasnijom izloženošću nastanka karcinoma. Zanimljivo je da su studije pokazale značajniju povezanost povećane telesne težine (odnosno višeg BMI – indeksa telesne težine) sa nastankom karcinoma, nego što je to bio slučaj sa povezanošću smanjene aerobne sposobnosti i karcinoma [1], [2].

Studije su pokazale da udruženost povećane telesne težine u adolescenciji postoji za karcinome kao što su karcinom pluća i mozga, leukemija i limfom. Najjača udruženost se pokazala između visokog BMI i karcinoma u abdomenu, gde je postojao čak tri do četiri puta veći rizik za nastanak karcinoma jednjaka, želuca i bubrega. Istraživanja u Švedskoj su pokazala da se gojaznost može smatrati uzrokom za čak 15 – 25% slučajeva ovih karcinoma.

Primećena su i odstupanja kod karcinoma prostate, koji su bili češći među muškarcima normalne težine u odnosu na one koji su bili gojazni. Naučnici smatraju da je razlog tome što muškarci koji imaju normalnu telesnu težinu više vode računa o svom zdravlju, pa je to razlog zbog čega se ovaj karcinom češće otkriva.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ima sve više gojazne dece. To praktično znači, da, sada kada znamo za ovakvu povezanost, možemo da očekujemo eksploziju ovih vrsta karcinoma u narednih 20, 30 i više godina. Zbog toga je neophodno pozabaviti se sa rastućim trendom gojaznosti u detinjstvu i adolescenciji. Borba protiv gojaznosti kod dece, zdrava ishrana i obavezna fizička aktivnost, apsolutno postaju imperativ za definisanje inicijativa i politika koje imaju za cilj da preokrenu zabrinjavajući trend povećanja gojaznosti među mladima.

U istraživanjima, naučnici su osim učestalosti karcinoma ispitivali i da li postoji razlika u stopama smrtnosti između osoba koje su bile u mladosti gojazne pa su obolele od karcinoma i onih osoba koje su obolele, a nisu u mladosti bile gojazne. Analiza je otkrila da su se muškarci klasifikovani kao gojazni ili gojazni suočili sa značajno većom stopom mortaliteta u roku od pet godina od dana dijagnostikovanja karcinoma. Dakle, nije problem samo u tome da osobe koje su bile gojazne u mladosti imaju veći rizik nastanka karcinoma, već i kada od njega obole, imaju veći rizik umiranja od njega, odnosno njihove stope preživljavanja su niže. 

Povećana težina i detinjstvu je povezana i sa brojnim drugim zdravstvenim rizicima. Zbog toga borba protiv gojaznosti među decom mora biti jedan od prioriteta zdravstvene politike.         

[1] Onerup, A., Mehlig, K., Af Geijerstam, A., Ekblom‐Bak, E., Kuhn, H. G., Lissner, L., … & Åberg, M. (2023). Associations between BMI in youth and site‐specific cancer in men—A cohort study with register linkage. Obesity.

[2] Onerup, A., Mehlig, K., Ekblom‐Bak, E., Lissner, L., Börjesson, M., & Åberg, M. (2023). Cardiorespiratory fitness and BMI measured in youth and 5‐year mortality after site‐specific cancer diagnoses in men—A population‐based cohort study with register linkage. Cancer Medicine.