Search

Zašto žene češće obolevaju od autoimunih bolesti?

Medically approved

U novoj studiji objavljenoj u časopisu „Cell“, istraživači su otkrili potencijalno objašnjenje zašto su žene znatno podložnije autoimunim bolestima poput lupusa i multiple skleroze u poređenju sa muškarcima. Nalazi sugerišu da jedinstveni skup molekula koji deluje na dodatni X hromozom koji se nalazi kod žena može zbuniti njihov imuni sistem, što dovodi do povećanog rizika od nastanka autoimunih bolesti.

Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y hromozom. Da bi se održao uravnotežen nivo proizvodnje proteina, jedan od dva X hromozoma kod žena obično je utišan molekulom zvanim Xist. Naime, ukoliko jedan X hromozom ne bi bio utišan, višak proteina koji bi se proizvodio kod žena bi bio u jednom delu toksičan. Zbog toga je utišavanje jednog X hromozoma od ključnog značaja za zdravlje žena [1]. Međutim, novo istraživanje ukazuje da bi ovaj proces utišavanja mogao imati i neželjene posledice.

U studiji je primećena veza između proteina koji su uključeni u autoimune bolesti i onih koji pomažu Xist-u da utiša X hromozom. Da bi testirali ovu hipotezu, naučnici su genetski izmenili miševe muškog pola kako bi proizvodili Xist, oponašajući ženski imuni sistem. Zanimljivo je da su mužjaci miševa razvili teže slučajeve lupusa, autoimune bolesti koja obično pogađa ženke više nego mužjake [2].

Štaviše, istraživači su otkrili da ljudi sa lupusom i dva druga autoimuna poremećaja imaju visok nivo antitela na proteine povezane sa Xist-om u krvi. Naučnici veruju da kada dolazi do apoptoze (smrti) ćelija, Xist molekuli i njihovi vezani proteini se oslobađaju u krvotok. Ova neobična kombinacija može zbuniti imune ćelije, uzrokujući da greškom stvore antitela protiv Xist proteina i potencijalno napadaju druge delove tela.

Dok ova studija nudi ubedljivo objašnjenje zbog čega su žene češće izložene autoimunim bolestima, naučnici upozoravaju da je malo verovatno da su molekuli Xist jedini razlog njihovog nastanka. Drugi faktori, kao što su geni na X hromozomu koji izbegavaju utišavanje i proizvode dodatne proteine za signalizaciju imunih ćelija, takođe mogu doprineti povećanom riziku koji postoji kod žena.

Uprkos složenosti ovog biološkog fenomena, nalazi daju nadu za nove strategije lečenja. Umesto da se oslanjaju na trenutne lekove koji suprimiraju ceo imuni sistem, buduće terapije bi potencijalno mogle da ciljaju ove specifične molekule povezane sa Xist-om. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se u potpunosti razumela zamršena interakcija faktora koji dovode do veće prevalencije autoimunih bolesti kod žena.

Dok naučnici nastavljaju da otkrivaju misterije X hromozoma i njegove uloge u nastanku autoimunih bolesti, ova studija označava značajan korak napred u našem razumevanju ovih složenih poremećaja. Uz kontinuirano istraživanje, možda ćemo biti bliže razvoju ciljanih i efikasnijih tretmana za milione žena pogođenih autoimunim bolestima širom sveta.

[1] Sun, Z., Fan, J., Wang, Y., & Jin, X. (2022). X-chromosome inactivation and related diseases. Genetics Research, 2022, e67.

[2] Dou, D. R., Zhao, Y., Belk, J. A., Zhao, Y., Casey, K. M., Chen, D. C., … & Chang, H. Y. (2024). Xist ribonucleoproteins promote female sex-biased autoimmunity. Cell, 187(3), 733-749.