Search

Fizička aktivnost smanjuje stres kod dece

Jedan od saveta odraslima kako da se izbore sa stresom jeste vežbanje. Vežbanje pomaže u smanjenju stresa. Da li se to odnosi i na decu? Pomaže li im vežbanje u borbi protiv pritiska koji imaju u školi? Tim istraživača je pratio fizičku aktivnost 110 dece korišćenjem senzora.

Deca su imala između 10 i 13 godina. Praćeno je njihovo kretanje i fizička aktivnost tokom nedelje. Nakon toga, učesnici su dva puta bili u laboratoriji  gde su morali da obave jedan stresni i jedan kontrolni zadatak. Potom su istraživači određivali nivo kortizola (hormona stresa) u njihovoj pljuvačci. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su se vežbali više od sat vremena dnevno, kao što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, imali manje koncentracije kortizola, hormona stresa, tokom obavljanja stresnog zadatka, nego što je to bio slučaj kod manje aktivne dece. Jedno od mogućih objašnjenja je i to da se nivo kortizola, normalno, povećava i tokom vežbanja.

Zbog toga kod dece koja redovno treniraju, trče, plivaju, mozak uči da povezuje povećanje kortizola s nečim pozitivnim, kao što je to trening. Reakcija tela uvek ima i kognitivnu komponentu: ova pozitivna asocijacija pomaže da se koncentracija kortizola ne povećava previše u srudim stresnim situacijama, kao što je to ispit u školi [1].

[1] Hanke, M., Looser, V. N., Bruggisser, F., Leuenberger, R., Gerber, M., & Ludyga, S. (2023). Moderate-to-vigorous physical activity and reactivity to acute psychosocial stress in preadolescent children. Journal of Science and Medicine in Sport.