Search

Šta se dešava nakon prestanka uzimanja leka Ozempic?

Već smo pisali o leku „semaglutide“ koji je poznat pod nazivom Ozempic i služi za lečenje dijabetesa tipa 2, dok je isti lek (samo u većoj koncentraciji) u SAD registrovan kao Wegovy i služi za lečenje gojaznosti.

Upravo zbog korišćenja u lečenju gojaznosti, mnogi su pohitali da ga nabave koristeći ga potpuno van indikacija. Tokom vremena je postao zamena za vođenje računa o ishrani. Ono što je mnogo opasnije je činjenica da je zbog tolike potražnje i korišćenja van indikacija za koje je registrovan, mnogo obolelih od dijabetesa tipa 2 ostalo bez svoje terapije. Sramota je da neko bude ostavljen bez terapije zbog želje nekog drugog da izgubi nekoliko kilograma viška. Međutim, postavlja se pitanje da li je gubitak kilograma, kod onih koji koriste Oezmpic trajan ili ne? Odgovor na to pitanje nudi istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni. U njemu je učestvovalo 327 ispitanika. Deo njih je tokom 68 nedelja uzimao semaglutide (Ozempic) dok je deo dobijao placebo. Tokom tog perioda, ispitanici koji su uzimali semaglutide su izgubili u proseku 17,3% svoje telesne težine, dok je gubitak kilograma u grupi koja je uzimala placebo iznosio 2%. Zanimljivo je ono što se desilo nakon prestanka uzimanja Ozempica. U roku od godinu dana, ispitanici koji su izgubili 17,3% svoje telesne mase tokom uzimanja leka, vratili su dve trećine izgubljenih kilograma, odnosno 11,6%.

To jasno ukazuje da efekat Ozempica postoji samo dok se on uzima, odnosno smanjenje broja kilograma nije stalno. Time je dodatno obesmišljeno korišćenje ovog leka za gubitak telesne težine i jasno je da je jedini pravi način, zapravo, promena načina ishrane [1].

[1] Wilding, J. P., Batterham, R. L., Davies, M., Van Gaal, L. F., Kandler, K., Konakli, K., … & STEP 1 Study Group. (2022). Weight regain and cardiometabolic effects after withdrawal of semaglutide: the STEP 1 trial extension. Diabetes, Obesity and Metabolism, 24(8), 1553-1564.