Search

Anksitenin

Medically approved

Nedostatak sna je povezan sa povećanim rizikom od nastanka različitih bolesti i dovodi do lošeg kvaliteta života i negativnih socioekonomskih posledica. Induktori sna, poput lekova i biljnih lekova, često mogu dovesti do zavisnosti i drugih neželjenih efekata. L-teanin (γ-glutamiletilamid), aminokiselina koja se prirodno nalazi u obilju u listovima čaja, ima anksiolitičke efekte putem indukcije α moždanih talasa bez stvaranja zavisnosti i drugih neželjenih efekata povezanih sa korišćenjem lekova i drugih sredstava koje indukuju san. Smanjenje anksioznosti je neophodno za kvalitetan san. Studije sugerišu da primena 200 mg L-teanina pre spavanja može podržati poboljšan kvalitet sna, ne kroz sedaciju već kroz anksiolizu. Pošto L-teanin ne izaziva pospanost tokom dana, može se uzimati u bilo koje doba dana. Utvrđeno je da ne postoji štetan efekat oralne primene L-teanina od preko 2.000 mg/kg telesne težine po danu, što znači da je njegova primena izuzetno bezbedna. To L-teanin čini vrlo sigurnim sredstvom koje može da nam pomogne da lako zaspimo i kvalitetno spavamo [1].

Anksitenin® tablete koje proizvodi Esensa sadrže patentiran, klinički ispitan L-teanin(Suntheanine®) i ekstrakt pasiflore koji sinergističkim delovanjem ostvaruju anksiolitički efekat, doprinose postizanju stanja relaksiranosti i poboljšavaju kvalitet sna.

Anksitenin® tablete otklanjaju nemir, napetost i nervozu uz potpuno očuvanje budnosti i koncentracije. Anksiolitičko delovanje proizvoda praćeno je pozitivnim uticajem na kognitivne funkcije, jer Anksitenin® doprinosi poboljšanju pažnje i koncentracije.

Suntheanine® je zaštićeni naziv za patentirani, 100% čist L-teanin u prahu (derivat L-glutaminske kiseline), sa visokom bioraspoloživošću. Suntheanine® se proizvodi patentiranom, enzimskom metodom koja oponaša prirodnu sintezu L-teanina u listovima zelenog čaja.

Klinički je dokazano da Suntheanine® smanjuje stres, pomaže pri uspavljivanju i poboljšava kvalitet sna. U jednoj Anksitenin® tableti nalazi se 100 mg L-teanina – preporučeni dnevni unos je 200 mg (2 tablete).

L-teanin, jedinstvena aminokiselina poreklom iz zelenog čaja, doprinosi pravilnoj funkciji i zdravlju nervnog sistema. L-teanin deluje opuštajuće na nervni sistem, smanjuje nivo stresa i poboljšava koncentraciju i kvalitet sna.

Stimulišući stvaranje α moždanih talasa, L-teanin kreira stanje relaksacije, bez pojave neželjenih efekata. Stvaranje alfa moždanih talasa se smatra indeksom relaksacije, jer se α talasi u mozgu formiraju u relaksiranom, budnom stanju.

L-teanin ispoljava efekte na oslobađanje dopamina i serotonina, koji su veoma značajni za procese učenja i pamćenja. U istraživanjima je L-teanin pokazao uticaj na poboljšanje ovih sposobnosti, što je posebno važno kod mladih osoba koje su izložene stresu.

Uticajem na periferni nervni sistem, kao i periferne krvne sudove, L-teanin može dovesti do snižavanja povišenog krvnog pritiska i posledično do opuštanja i smanjenja nervne napetosti.

Delovanjem na specifične receptore u mozgu, L-teanin dovodi do smanjenja subjektivnog osećaja bola, što doprinosi ublažavanju predmenstrualnih simptoma.

U istraživanjima je pokazano da L-teanin može:

  1. Suzbiti neželjene efekte kofeina
  2. Smanjiti simptome ADHD-a (eng. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) -poremećaj pažnje praćen psihomotornim nemirom/hiperaktivnošću
  3. Povećati sitost i smanjiti ukupni unos hrane, i tako imati ulogu u smanjenju telesne težine

Ekstrakt pasiflore predstavlja prirodno sredstvo za smirenje koje podstiče opuštanje,

bez sedativnog učinka. Ublažava uznemirenost, napetost i pojačanu razdražljivost izazvane stresom i ispoljava povoljne efekte kod nesanice. Pasiflora raste od jugoistočnog dela SAD do Argentine i Brazila. U Evropi se gaji kao ukrasna biljka. Pasiflora sadrži flavonoide, cijanogene glikozide (ginokardin) i etarsko ulje u tragovima. Nadzemni delovi pasiflore sadrže minimum 1,5% ukupnih flavonoida izraženih kao viteksin. Njena primena je odobrena kod nervoze, uznemirenosti i nesanice. Koristi se u depresivnim stanjima i kod simptoma nervoznih creva.

Anksitenin® tablete koje proizvodi Esensa predstavljaju sjajno, prirodno sredstvo koje Vam može pomoći da lakše zaspite i da Vaš san bude kvalitetan. On smanjuje anksioznost, poboljšava učenje i pamćenje, može smanjiti napetost i krvni pritisak, simptome ADHD, smanjuje neželjene efekte kofeina i povećava osećaj sitosti. Postoji puno razloga zašto možete da probate da svoje probleme rešite sa ovim sjajnim sredstvom. Anksitenin® za Vas!

*Sponzorisan tekst

[1] Rao, T. P., Ozeki, M., & Juneja, L. R. (2015). In search of a safe natural sleep aid. Journal of the American College of Nutrition, 34(5), 436-447.