Search

Antarctic Omega Krill

Medically approved

Omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za naše zdravlje. Važne su za zdravlje našeg srca jer mogu smanjiti nivoe triglicerida u krvi i uticati na smanjenje krvnog pritiska, deluju antiinflamatorno (protiv zapaljenja), od izuzetnog su značaja za pravilan razvoj mozga i očiju kod fetusa i novorođenčadi, a mogu i da poboljšaju kognitivne funkcije i da smanje rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest. Smatra se da imaju pozitivan uticaj i na naše mentalno zdravlje, jer neki dokazi ukazuju na to da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Pored toga, omega-3 masne kiseline mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Budući da naše telo ne može samostalno da proizvede omega-3 masne kiseline, moramo ih uneti kroz ishranu ili suplemente. Izvori omega-3 masnih kiselina uključuju masnu ribu (kao što su losos, sardine i skuša), laneno seme, chia seme i orahe. Međutim unošenje kroz hranu nije uvek zadovoljavajuće i zbog toga mnogo ljudi koriste suplemente. Ako već unosite omega-3 masne kiseline kroz suplemente, bitno je koje suplemente koristite.

Antarctic Omega Krill je suplement je 100% prirodan proizvod koji je dobijen iz antarktičkog krila (Euphausia superba). On se nalazi u ogromnim količinama u Južnom okeanu. Radi se o malim rakovima nalik škampima. Sastoje od 77,9-83,1% vode, 0,4-3,6% lipida, 11,9-15,4% proteina i oko 2% hitina i glukozida. Sadržaj ulja i njegov sastav zavisi u mnogome od vrste krila, starosti i vremena koje protekne između ulova i zamrzavanja. Tako sadržaj ulja računato na suvu materiju može da bude od 12-50%.

Fosfatidilholin predstavlja glavnu komponentu ulja krila i čini 33-36%, što antarktičkog krila čini odličnim izvorom prirodnih fosfatidilholina – fosfolipida. U sastavu lipida krila veoma su zastupljene omega-3 masne kiseline EPA i DHA koje potiču od unosa jednoćelijskih mikroalgi od strane krila. Sadržaj holesterola krila je viši od sadržaja holesterola riba, ali je niži od sadržaja holesterola škampi. Kril se uglavnom koristi za proizvodnju hrane za ribe usled visokog sadržaja astaksantina. Takođe, enkapsulirano ulje krila se koristi i kao dijetetski suplement zbog svojih pozitivnih efekata na kardiovaskularne bolesti. Oksidativna stabilnost ulja krila potiče od prisutnih antioksidanasa, naročito astaksantina.

Važno je reći da se ulje krila dobija postupcima ekstrakcije, a da je američka Agencija za lekove i hranu (FDA) dala pozitivno mišljenje o bezbednosti za upotrebu ulja krila kao i sastojaka prisutnih u ulju krila: fosfolipida omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA), holina i astaksantina u hrani za medicinske svrhe (dodataka ishrani) i kao sastojak hrane. Isti je slučaj i u Evropskoj uniji i Republici Srbiji, u skladu sa Pravilnikom o novoj hrani (Sl. glasnik RS, br. 88/2018) i regulativi Evropske komisije (CIR (EU) 2017/2470 od 20. decembra 2017. godine). Propisane su maksimalne doze od 3.000 mg dnevno za opštu populaciju i 450 mg dnevno za trudnice i dojilje. Važno je reći da preporučen unos od 1 – 2 kapsule Antarctic Omega Krill dnevno je ispod propisane maksimalno dozvoljene koncentracije u dodacima ishrani, što govori u prilog bezbednosti u njenoj primeni.

Dve najčešće proučavane i najčešće izolovane omega-3 masne kiseline su eikozapentaenska (EPA; C20:5n-3) i dokozaheksaenska (DHA; C22:6n-3). DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalni razvoj nervnog sistema i vida.  EPA predstavlja prekursor prostaglandina, leukotriena i tromboksana. Kako je već rečeno suplementacija omega-3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa HDL-a (dobrog holesterola).

Antarctic Omega Krill u sebi sadrži i fosfatidilholin. To je fosfolipid koji predstavlja glavnu komponentu ćelijskih membrana. Poznat je i kao 1,2-diacil-sn-glicero-3-fosfoholin i lecitin. Fosfatidilholin može da pokazuje hepatoprotektivnu aktivnost; neophodan je za normalan sastav ćelijskih membrana i njihovo obnavljanje. Takođe, fosfatidilholin predstavlja glavni izvor dobijanja esencijalnog nutrijenta holina koji je prekursor u sintezi neurotransmitera acetilholina, metil donora betaina i fosfolipida, uključujući između ostalog i fosfatidilholin i sfingomijelin. Fosfatidilholin je uključen u transfer VLD-lipoproteina iz jetre. Fosfolipidi mogu da pomognu u uspostavljanju normalne funkcije jetre u brojnim poremećajima, uključujući alkoholne fibroze i moguće virusni hepatitis. U preporučenoj dnevnoj dozi od 1 – 2 kapsule proizvoda Antarctic Omega Krill količina fosfatidilholina deklarisana je na 150 – 300 mg.

Pored toga Antarctic Omega Krill koji proizvodi Esensa, sadrži i holin, poznat i kao 2-hidroksi-N,N,N-trimetiletanolamin. Holin je neophodan za normalan sastav ćelijskih membrana i njihovo obnavljanje, normalno funkcionisanje mozga i normalne kardiovaskularne funkcije. Važan je za pravilnu funkciju jetre, metabolizam masti, metabolizam homocisteina, kao i za proces biosinteze neurotransmitera. U preporučenoj dnevnoj dozi od 1 – 2 kapsule proizvoda “Antarctic Omega Krill, 30 mekih kapsula” količina holina deklarisana je na 25 – 50 mg.

Konačno, Antarctic Omega Krill sadrži i moćan antioksidans astaksantin. Astaksantin je oksigenovani karotenoidni pigment crvene boje u čijoj sintezi učestvuju beta-karoten i likopen. Hemijski je sličan beta-karotenu, ali za razliku od njega ne poseduje aktivnost provitamina A. Kao i svi karotenoidi, astaksantin je rastvorljiv u lipidima. Čist astaksantin je crveno-narandžaste boje, ali je on u prirodi često vezan za proteine gradeći komplekse crvene, crvenoružičaste, zelene, smeđe ili ponekad čak i plave boje. Boja lososa, pastrmke, crvene orade, račića i jastoga kao i ptica kao što su flamingosi i prepelice potiče od astaksantina. Astaksantin poseduje antioksidativno, a prema određenim istraživanjima i moguće antiaterogeno (astaksantin inhibira oksidaciju LDL koja predstavlja glavnu ulogu u aterogenim procesima), antikancerogeno, antihipertenzivno/neuroprotektivno, nefroprotektivno, antiastmatično, gastroprotektivno, antiiflamatorno/oftalmoprotektivno i renoprotektivno dejstvo. Neki podaci ukazuju da ishrana bogata antioksidansima, uključujući i karotenoide, pomaže u poboljšanju reproduktivnog zdravlja kod muškaraca, povećanjem broja spermatozoida i njihove pokretljivosti. U preporučenoj dnevnoj dozi od 1 – 2 kapsule proizvoda „Antarctic Omega Krill, 30 mekih kapsula” količina astaksantina deklarisana je na 50 – 100 μg.

Zbog čega je Antarctic Omega Krill koji proizvodi Esensa, važan. Rezultati kliničkih studija su pokazali da ulje krila u Antartic Omega Krill kapsulama poseduje antiinflamatorno delovanje i doprinosi:

  • Prevenciji ateroskleroze (poboljšanjem funkcije endotela krvnih sudova, snižavanjem nivoa serumskih triglicerida, LDL holesterola i homocisteina, kao i povećanjem „dobrog“, HDL holesterola)
  • Poboljšanju funkcija mozga (kognitivne funkcije, stres, depresija …)
  • Poboljšanju simptoma kod makularne degeneracije i sindroma suvog oka
  • Smanjenju faktora zapaljenja kod inflamatornih bolesti (CRP, interleukini, prostaglandini, TNF-α)
  • Jačanju imunog sistema
  • Zdravlju kože i smanjenju transepidermalnog gubitka vode

Takođe, klinički je dokazano da kod suplementacije kril uljem:

  • Posebno dobri rezultati u snižavanju triglicerida su postignuti kod pacijenata koji su na terapiji statinima ili drugim hipolipemicima – preporučuje se paralelna primena kril ulja!
  • Uočeno je značajno povećanje omega-3 indeksa (nivoa EPA i DHA u membrani eritrocita) – Indeks ≥ 8 % se smatra optimalnim, dok nizak indeks ukazuje na povećan KV rizik.

Konačno, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji proizvodnje, Antarctic Omega Krill kapsule predstavljaju vid suplementacije omega-3 masnim kiselinama, gde je eliminisan neželjeni ukus i miris ribe, uz maksimalnu bioiskoristljivost DHA i EPA. Zbog toga je Antarctic Omega Krill koji proizvodi Esensa pravi izbor za Vas!

Sponzorisan tekst