Search

Sensovul

Medically approved

Sve više smo suočeni sa postojanjem više bolesti ili medicinskih stanja istovremeno. Mnoge od njih su hronične bolesti. Rezultati jedne studije u kojoj su analizirani podaci čak 1,75 miliona pacijenata pokazali su da 42,2% njih ima jednu ili više bolesti, a da njih 23,2% ima više različitih hroničnih oboljenja. Lečenje i olakšavanje simptoma ovih bolesti predstavlja poseban izazov.

Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest kod žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije i, posledično, nastanka poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju. Kod ove bolesti su prisutni sledeći simptomi: cistični folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, retke menstruacije, neplodnost, pojačana dlakavost, opadanje kose, akne. Naziv sindroma potiče od izgleda jajnika na kome se nalaze brojne ciste. Tačan uzrok nastanka policističnih jajnika nije potpuno poznat. Procenjuje se da 5 – 10% žena u fertilnom periodu boluje od ove bolesti. Brojne ciste na jajniku se ultrazvukom uočavaju i češće – kod čak 22 do 25% žena, ali žene nemaju uvek ostale simptome koje prate ovaj sindrom.

Sindrom je usko povezan sa neosetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolevanje od dijabetesa. Veliki broj žena koji ima sindrom policističnih jajnika ima i stanje koje je poznato pod nazivom insulinska rezistencija. Insulinska rezistencija se javlja kada ćelijski zid postaje manje osetljiv na insulin, te se javlja problem sa regulisanjem nivoa glukoze (šećera) u krvi.

Žene sa policističnim jajnicima treba pratiti i lečiti tokom čitavog života jer je ova bolest povezana sa nizom rizika i stanja koja se mogu javiti: kasnija menopauza, različita krvarenja iz materice, spontani, anemija, poremećaji nivoa lipida u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, rizik od obolevanja od šećerne bolesti, povišeni krvni pritisak, 2-3 puta je veći rizik za obolevanje od raka endometrijuma i jajnika.

Pristupi lečenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod žena. Glavne mere lečenja su: smanjenje telesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak uzimanja alkohola, uzimanje lekova, hirurški zahvat. Kako insulinska rezistencija i hiperandrogenizam dovode do nastanka niza simptoma koji se predstavljaju veliki problem,  ovi simptomi mogu smanjiti ili čak eliminisati. Zahvaljujući optimalnim dozama 5 aktivnih sastojaka u formulaciji, SENSOVUL koji proizvodi Esensa doprinosi regulisanju menstrualnog ciklusa i ovulacije, povećanju plodnosti, kao i povećanju procenta uspeha u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Aktivni sastojci preparata SENSOVUL su: (1) mio-inozitol; (2) aktivni oblik folne kiseline (kalcijum-L-metiltetrahidrofolat); (3) vitamin B12 (cijanokobalamin); (4) cink (cink glukonat); i (5) L-arginin.

Mio-inozitol je steroizomer inozitola koji je prekursor brojnih intraćelijskih sekundarnih glasnika, uključujući inozitol-trifosfat koji reguliše metabolizam mnogih hormona, uključujući insulin, TSH i FSH, fosfatidilinozitol i fosfatidilinozitol-fosfat. Učestvuje u održavanju koncentracije intraćelijskog kalcijuma, modulaciji aktivnosti serotonina, ekspresiji gena. Istraživanja ukazuju da inozitol može biti efikasan u tretmanu sindroma policističnih jajnika, uključujući i insulinsku rezistenciju, hiperandrogenizam i oligomenoreju. Uobičajene doze mio-inozitola kod sindroma policističnih ovarijuma iznose od 2.000 do 4.000 mg. Sadržaj mio-inozitola u 1 kesici preparata SENSOVUL iznosi 2000 mg. Uzimanjem 2 kesice dnevno ostvaruje se preporučeni unos od 4000 mg.

Adekvatne prekoncepcijske koncentracije folata i vitamina B12 u serumu su povezane sa pozitivnim ishodima kod prirodnih trudnoća i trudnoća nastalih postupcima potpomognute oplodnje. Aktivni oblik folne kiseline u kombinaciji sa vitaminom B12 je od vitalnog značaja za formiranje normalnih crvenih krvnih ćelija i ćelijsku deobu. Dodatak folne kiseline je posebno značajan kod žena u reproduktivnom periodu koje planiraju trudnoću. Suplementacija folnom kiselinom, mesec dana pre i tokom prvog trimestra predstavlja. Vitamin B12 obuhvata grupu jedinjenja (kobalamina) koja sadrže kobalt u centralnom prstenu, a u zavisnosti od liganda razlikuje se hidroksi-, cijano-, metil- i adenozil kobalamin. Iako se određene količine vitamina B12 sintetišu od strane nekih bakterija u digestivnom traktu, ovaj vitamin ne može da se apsorbuje i koristi od strane humanog organizma. Vitamin B12 je neophodan za mijelinizaciju nervnih ćelija, kao i za održavanje normalnih funkcija centralnog nervnog sistema. Nedostatak vitamina B12 se ispoljava kao megaloblastna (perniciozna) anemija. Rizik od deficita je naročito izražen kod vegana, kao i novorođenčadi i odojčadi čije su majke vegani ili vegetarijanci. Veće koncentracije vitamina B12 u serumu i folikularnoj tečnosti pre začeća pozitivno utiču na kvalitet embriona kod VTO, kao i stopu živorođenih beba. Preparat SENSOVUL sadrži aktivni oblik folne kiseline i vitamin B12.

Cink ima ulogu u mnogim procesima koji su važni za pravilan razvoj jajnih ćelija, plodnost i trudnoću, jer ulazi u sastav preko 70 različitih enzimskih sistema u organizmu. Posebno je značajan za sintezu DNK i RNK. Neophodan je za rast, deobu i sazrevanje ćelija. Značajnu ulogu ima u formiranju kostiju, kao i za aktivaciju vitamina A u procesu vida. Takođe, doprinosi normalnim funkcijama imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. U SENSOVUL prašku, cink je prisutan u obliku vodorastvorljivog cink-glukonata iz kojeg ga organizam lako apsorbuje, te je omogućena odlična bioraspoloživost. Jedna od prednosti cinkglukonata je i ta što ne poseduje specifičan gorki, metalni ukus, karakterističan za druge forme cinka.

L-arginin je neesencijalna aminokiselina i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot-oksid, koji je važan element u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. L-arginin poboljšava cirkulaciju na nivou materice i utiče na karakteristike endometrijuma, stvarajući bolje okruženje za implantaciju embriona, i na taj način doprinosi nastanku uspešne trudnoće. Smatra se da povećanjem dotoka krvi u jajnike, L-arginin povećava kvalitet jajnih ćelija. Postojeće studije o suplementaciji L-argininom u trudnoći su pokazale poboljšanu hemodinamiku majke i fetusa, prevenciju preeklampsije i poboljšane ishode porođaja uključujući veću porođajnu težinu i duže trajanje trudnoće.

Kako se SENSOVUL prašak upotrebljava? On je preporučen odraslima i deci starijoj od 12 godina.  Sadržaj kesice razmutiti u pola čaše vode (100 mL) uz mešanje i popiti. Preporučuje se upotreba jedne kesice SENSOVUL praška za pripremu oralnog rastvora, 1 do 2 puta dnevno, u zavisnosti od potreba i preporuke lekara. Za najbolje efekte preporučuje se primena u periodu od najmanje 3 meseca.

SENSOVUL prašak je prijatnog ukusa, sa aromom kajsije i ne sadrži šećer. Zbog svog sastava i pozitivnih efekata koje ima na smanjenje simptoma, SENSOVUL prašak je za svaku preporuku.

* Sponzorisan tekst