Search

Manje kilograma – više karotenoida!

Medically approved

Nedavna studija koja je objavljena u časopisu „Journal of Nutrition“ otkrila je da je gubitak težine, koji je postignut ishranom u kojoj je smanjen broj kalorija koji se unosi, povezan sa značajnim povećanjem koncentracija karotenoida u krvnoj plazmi. Nalazi sugerišu da smanjenje telesne težine i procenta masti može dovesti do poboljšanja ukupnog antioksidativnog statusa.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Navari u Španiji, uključila je 75 odraslih osoba sa prekomernom telesnom težinom ili gojaznošću koji su učestvovali u šestonedeljnom programu mršavljenja. Program je imao za cilj smanjenje dnevnog energetskog unosa za 20-25% uz održavanje adekvatnog balansa makronutrijenata i učestalosti obroka. Učesnicima je pružena sveobuhvatna edukacija o ishrani i vođenju dnevnika fizičke aktivnosti tokom perioda istraživanja. Unos hrane je procenjen korišćenjem trodnevnog dnevnika ishrane, koje su analizirali nutricionisti koji su proveravali unete podatke [1].

Nakon šest nedelja, učesnici su postigli prosečan gubitak težine od 3,9 kg, praćen značajnim smanjenjem masnog tkiva, potkožne masne mase i visceralnih masti. Nivoi LDL holesterola su takođe smanjeni u proseku za 0,22 mmol /L. Značajno je da je u studiji otkriveno značajno povećanje nivoa beta-karotena u plazmi (sa 612 nM/L na 651 nM/L) i luteina/zeaksantina (sa 340 nM/L na 385 nM/L) nakon gubitka telesne težine. Veći gubitak masnog tkiva bio je povezan sa većim povećanjem koncentracije ovih karotenoida.

Karotenoidi su fitokemikalije koje se nalaze prvenstveno u voću i povrću i koriste se kao indikatori unosa voća i povrća i ukupnog zdravstvenog stanja. Veći unos karotenoida i njihova veća koncentracija u plazmi povezani su sa boljim kvalitetom ishrane i smanjenim rizikom od bolesti povezanih sa starenjem i hroničnih bolesti, verovatno zbog njihovih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Dok tačni mehanizmi koji leže u osnovi veze između gubitka težine i povećanog statusa karotenoida ostaju nejasni, istraživači smatraju da jedan od razloga može biti i smanjenje oksidativnog stresa koje je povezano sa gubitkom telesne težine. Naime, gojaznost karakteriše povišen oksidativni stres, a antioksidativni efekti karotenoida mogu pomoći u njegovom smanjivanju.

Međutim, studija nije merila potencijalne medijatore ovog odnosa, kao što su promene u navikama vežbanja ili markeri oksidativnog stresa. Istraživači priznaju da bi sveobuhvatnija procena ovih faktora, zajedno sa drugim varijablama za koje se zna da utiču na metabolizam karotenoida (na primer, genetika, crevni mikrobiom i lipidni profil), bila neophodna da bi se u potpunosti razumela složena interakcija između gubitka težine, statusa antioksidanata, i opšteg zdravlja.

Uprkos ovim ograničenjima, nalazi doprinose rastućem broju dokaza koji naglašavaju važnost zdravog načina života, uključujući uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem i redovnu fizičku aktivnost, za održavanje optimalnog antioksidativnog statusa i smanjenje rizika od hroničnih bolesti povezanih sa gojaznošću. .

Dalja istraživanja su potrebna da bi se razjasnili specifični mehanizmi koji su uključeni i da bi se razvile ciljane intervencije koje maksimiziraju zdravstvene prednosti gubitka težine i poboljšanog statusa karotenoida. U međuvremenu, autori studije naglašavaju važnost holističkog pristupa upravljanju težinom koji uzima u obzir faktore ishrane i fizičke aktivnosti.

[1] Hamulka, J., Sulich, A., Górnicka, M., & Jeruszka-Bielak, M. (2023). Changes in Plasma Carotenoid Concentrations during the AntioxObesity Weight Reduction Program among Adults with Excessive Body Weight. Nutrients, 15(23), 4890.