Search

Zašto se znojimo kada spavamo?

Medically approved

Veliki broj ljudi se, bar ponekad, znoji kada spava i većina njih se zapita da li je to normalno ili je potrebno posetiti lekara. Najpre, treba reći da znojenje tokom spavanja može da postoji i kod dece i kod odraslih. Iako predstavlja neprijatan i čudan simptom, jer svakako nije prijatno kada zaspite na normalnoj temperaturi, a posle nekoliko sati se probudite mokri i u znoju, najčešće se radi o bezazlenoj stvari. Međutim, ponekad može biti i znak nekog oboljenja.
Studija je pokazala da između 10% i 40% odraslih osoba se ponekad susreće sa znojenjem noću. Pokazano je da osobe koje prijavljuju noćno znojenje, ukoliko ne postoji bolest koja bi bila njegov uzrok, nemaju nikakvih zdravstvenih posledica i žive jednako dugo kao i osobe koje nemaju ovaj problem [1].
Šta je najčešći razlog znojenja tokom noći? Prvo i osnovno pitanje jeste da li je temperatura u sobi u kojoj spavamo odgovarajuća ili ne. Naime, Američka nacionalna fondacija za spavanje daje preporuke šta možete da uradite kako biste lakše zaspali, a Vaše spavanje da bude kvalitetnije. Preporučuje se da temperatura sobe bude od 15,6 Co do 19,4 Co [2]. Ali, nama je lakše da zaspimo kada je soba toplija. Zaspali smo u sobi u kojoj je temperatura viša od one koja je idealna za spavanje. Tada naše telo aktivira mehanizme hlađenja, a znojenje je primarni mehanizam kojim mi odajemo višak toplote, kada je temperatura okoline viša od one koja je idealna. To predstavlja najčešći razlog znojenja tokom spavanja. Naravno, mogu postojati i drugi. Ono se dešava i kod žena u menopauzi, kada smo previše nervozni, može postojati i kod korišćenja nekih antidepresivnih lekova, steroidnih lekova i onih za ublažavanje bolova, kod hipoglikemije (niskog nivoa šećera u krvi), kod korišćenja alkohola ili droga i konačno kod hipertireoze (pojačanog rada štitne žlezde) [3]. Kod žena koje ulaze u menopauzu, znojenje tokom spavanja se može pojaviti i nekoliko godina pre nastanka menopauze, a zatim da traje i godinama nakon toga. Studije pokazuju i da se znojenje može pojaviti i kada postoje različite nepravilnosti u spavanju, posebno apneja ( kratkotrajni prekid u disanju tokom spavanja koji traje između 3 i 10 sekundi), a može biti povezana sa insomnijom (nesanicom) i narkolepsijom (hroničan poremećaj spavanja koji je karakteriše preteranom pospanošću i iznenadnom potrebom da se spava i u situacijama kada je to neprimereno) [4]. Nekada se ne može ni utvrditi tačan razlog noćnog znojenja, već ono prosto postoji.
Naravno, u nekim slučajevima je potrebno potražiti lekarsku pomoć. To se posebno odnosi na to kada ne možemo da utvrdimo razloge noćnog znojenja, a posebno u situacijama kada su oni česti, neprijatni i plaše vas. Potom onda ako su praćeni visokom temperaturom, kašljom ili dijarejom. I posebno ukoliko je znojenje tokom noći udruženo sa neobjašnjivim i naglim gubitkom telesne težine.
Dakle, najčešće, noćno znojenje ne predstavlja znak bilo kog ozbiljnijeg zdravstvenog problema, ali ako je neobjašnjivo ili se često ponavlja, uvek je dobro da posetimo lekara i proverimo da li se možda iza njega ipak krije nešto ozbiljnije.

[1] Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night sweats: a systematic review of the literature. The Journal of the American Board of Family Medicine, 25(6), 878-893.
[2] https://www.thensf.org/healthy-sleep-starts-before-you-hit-the-sheets/
[3] https://www.nhs.uk/conditions/night-sweats/
[4] Idiaquez, J., Casar, J. C., Arnardottir, E. S., August, E., Santin, J., & Iturriaga, R. (2022). Hyperhidrosis in sleep disorders–A narrative review of mechanisms and clinical significance. Journal of Sleep Research, e13660.