Search

Uvek zdrav stav!

Medically approved

Gojaznost dece je sve veći problem u svetu, pa i u Republici Srbiji. Prema studiji koju je sprovela SZO, a koja se odnosi na praćenje gojaznosti kod dece, učestalost prekomerne telesne težine i gojaznosti kod dece starosti 7 do 9 godina u Srbiji, porasla je sa 30,7% u 2015. na 34,8% u 2019. Gojaznost u detinjstvu može dovesti do različitih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, bolesti srca i visokog krvnog pritiska. Takođe može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje i samopoštovanje kod dece. Zbog toga je važno promovisati zdrave navike u ishrani i fizičku aktivnost među decom kako bi se sprečila gojaznost [1].

Udruženje “Uvek zdrav stav” pokrenulo je vršnjačku edukaciju u školama obuhvaćenim projektom “Bustuj zdrave navike” koji je usmeren na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece u Srbiji. Podršku kampanji je pružila kompanija AstraZeneca. Vršnjačka edukacija podrazumeva da se prvo edukuju deca starijih razreda o značaju zdrave ishrane, a da potom oni postanu vršnjački edukatori. Nakon obuke, njihova uloga će biti da dele svoja znanja, iskustva i savete o zdravom načinu života i razvoju zdravih navika sa svojim vršnjacima. U ovaj program se uključilo pet osnovnih škola u Beogradu: OŠ ,,Sveti Sava”, OŠ “Dr Arčibal Rajs”, OŠ “Pavle Popović”, OŠ “Lazar Savatić” i OŠ “Olga Petrov”. Ova metoda ima brojne prednosti i važnost u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj komunikacionih veština, liderstva, empatije i samopouzdanja.

Gojaznost u detinjstvu predstavlja zdravstveno stanje koje sa sobom nosi ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje, a pogađa sve više dece u Srbiji. Projekat “Bustuj zdrave navike” ima za cilj da edukuje decu, ali i roditelje o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. U narednoj godini, planira se proširenje programa vršnjačke edukacije na još deset škola širom Srbije.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

[1] Marković, L., Đorđić, V., Trajković, N., Božić, P., Halaši, S., Cvejić, D., & Ostojić, S. M. (2021). Childhood Obesity in Serbia on the Rise. Children, 8(5), 409.