Search

Zašto je vakcina protiv HPV važna?

Medically approved

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma kod žena. Njega izaziva humani papiloma virus (HPV), koji je vrlo rasprostranjen i kod žena i kod muškaraca. Postoji oko 130 poznatih tipova HPV, a za njih 20 znamo da mogu izazvati karcinom.

Iako oni najčešće izazivaju karcinom grlića materice, mogu izazvati i neke druge, kao što su karcinom vulve i vagine, ali i karcinom penisa, anusa i orofaingealni karcinom. Dakle, HPV ne izaziva samo karcinome kod žena, već i kod muškaraca. Od onih vrsta HPV za koje znamo da mogu izazvati karcinom grlića materice, najznačajniji su HPV 16 i HPV 18, jer oni izazivaju najinvazivnije karcinome i odgovorni su za 50 do 70% svih slučajeva [1].

HPV se, uglavnom, prenose putem seksualnih odnosa i vrlo su rasprostranjeni kod ljudi. Posle zaražavanja putem seksualnog kontakta, kod 90% ljudi će se sam imuni sistem izboriti sa infekcijom. Kod nekih neće, posebno ukoliko su osobe imunokompromitovane – žene koje su obolele od HIV-a imaju čak 6 puta veći rizik nastanka karcinoma grlića materica. Ovaj karcinom je, inače, četvrti najčešći karcinom  kod žena, a 90% svih infekcija se događa u nerazvijenim i zemljama u razvoju [2]. Za sprečavanje njegovog nastanka vrlo su važni preventivni pregledi, ali od pre dvadeset i više godina na raspolaganju nam je još jedno vrlo moćno oružje. To je vakcina protiv HPV virusa. Njena najnovija varijanta štiti od 9 najčešćih tipova HPV koji izazivaju karcinome.

Ova vakcina je na listi preporučenih vakcina u Srbiji od 2019. godine, a od juna 2022. godine, za decu (i devojčice i dečake) starosti od 9 do 19 godina je potpuno besplatna. Vakcina se pokazala najefikasnijom kada se daje deci, pre stupanja u seksualne odnose, i ukoliko se daje pre 14 godine, daju se dve doze – druga doza bilo kada nakon 5 meseci pa do 13 meseci od prve doze. Ukoliko je dete starije od 15 godina, daju se tri doze – druga doza se daje dva meseca nakon prve, a nikako pre isteka jednog meseca od prve doze, dok se treća doza daje 6 meseci nakon prve doze, a nikako pre isteka trećeg meseca [3]. Ne sme se zaboraviti da se vakcinacija preporučuje i dečacima i devojčicama, a ono što je, takođe, važno je da je sada vakcina do 19. godine besplatna, jer jedna doza košta blizu 12.000 dinara.

Koliko je ova vakcina efikasna? Istraživanja u SAD su pokazala da su, nakon 2006. godine kada je vakcina preporučena, infekcija HPV virusima koji izazivaju karcinom grlića materice i genitalne bradavice je smanjena za 88% kod tinejdžerki (14 do 19 godina) i za 81% kod mladih žena (20 do 24 godina). Takođe, nakon 12 godina praćenja pokazalo se da imunitet koji je dobiven vakcinacijom ostaje na izuzetno visokom nivou, što nas navodi zaključak da je dugotrajan [4].

Postoje još dva važna pitanja. Prvo je da li osobe koje su starije od 19 godina i koje su stupile u seksualne odnose imaju neku korist ukoliko bi primile vakcinu? Suštinski, vakcina se preporučuje i za osobe do 26 godina starosti, ukoliko nisu prethodno vakcinisane. Međutim, nakon 26. godine, smatra se da je njen efekat minimalan pre svega zbog toga što je velika verovatnoća da su osobe već bile izložene znatnom broju različitih tipova HPV, uključujući i one koji mogu izazvati karcinom. Ne smemo da zaboravimo da vakcina štiti od zaražavanja, ali nema efekat ukoliko je do dodira sa HPV došlo pre vakcinacije, a to je upravo slučaj kod odraslih.

Drugo pitanje je šta se dešava u onim zemljama koje ne mogu da obezbede više doza ili koje ne mogu da organizuju vakcinaciju u dve ili tri doze? Recimo u Keniji, 33% devojčica starosti od 9 do 14 je primilo prvu dozu (taj procenat u SAD je 78%), dok se od onih koje su primile prvu dozu, samo njih 16% pojavilo da primi drugu dozu. U jednoj studiji, koja ima za cilj da ispita da li je samo jedna doza vakcine protiv HPV efikasna, učestvuje 2.275 devojčica starosti od 15 do 20 godina. Jednom broju njih je data jedna doza vakcine koja štiti od 9 tipova HPV uključujući dva najznačajnija, tip 16 i 18, dok je druga, kontrolna, grupa primila meningokokalnu vakcinu. Potom su naučnici, u naredne tri godine, svakih 6 meseci uzimali cervikalni bris kako bi utvrdili da li postoji HPV inkekcija. Pokazalo se da je, nakon tri godine, vakcina bila efikasna kod 98% devojčica u odnosu na HPV tip 16 i 18, a u 96% u odnosu na sve tipove HPV koji izazivaju karcinom. To praktično znači da je čak i davanje jedne doze efikasno, bar u jednom periodu, što može da bude najlakša, a nekada i jedino moguća opcija za one države koje nemaju mogućnost da obezbede kompletnu vakcinaciju za svoju decu.

Postoji narodna izreka koja kaže da je bolje sprečiti nego lečiti. Karcinomi izazvani HPV virusom, a posebno karcinom grlića materice je možda i najbolji primer za to.