Search

Alchajmerova bolest i finansijski problemi?

Medically approved

Novo istraživanje koje su sproveli ekonomisti i medicinski stručnjaci iz SAD [1] otkrilo je značajnu vezu između ranih finansijskih poteškoća, a potom kasnije dijagnoze demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest. Naučnici su koristili medicinske podatke, ali i kreditne podatke i došli do zaključka da postoje promene u ponašanju u finansijskom zaduživanju u periodu pre dijagnoze bolesti.

Šta to znači? Studija je pokazala da pojedinci koji razviju neku vrstu demencije, počinju sa promenama u finansijskom ponašanju godinama pre toga. Recimo, godinu dana pre postavljanja dijagnoze demencije, te osobe su imale 17,2% veću verovatnoću da će propustiti plaćanje hipoteke i 34,3% veću verovatnoću da će kasniti sa izmirivanjem obaveza po kreditnim karticama. Pored toga, pokazalo se i da kako kognitivni pad napreduje, te osobe ne samo da mogu da propuste plažanja po pojedinim obavezama, već se mogu upustiti u impulsivnu kupovinu ili napraviti rizična ulaganja, često ne shvatajući promenu u svom finansijskom rasuđivanju. U ranim fazama demencije, podložnije su finansijskim prevarama, što može dodatno pogoršati njihovu finansijsku nestabilnost.

Ovo je posebno značajno zbog toga što se starenjem stanovništva i povećanjem očekivane dužine života, sve više osoba će se suočavati sa demencijom, pa posledično i sa finansijskim problemima.

Implikacije ovih nalaza su duboke, što sugeriše da bi rane finansijske nevolje mogle poslužiti kao kritični rani pokazatelj demencije, što bi podstaklo ranu intervenciju i planiranje. Istraživanje naglašava važnost praćenja finansijskog ponašanja kao potencijalnog ranog upozoravajućeg znaka kognitivnog pada, savetujući porodice da razmotre mere poput davanja finansijskog punomoćja osobi od poverenja kako bi se zaštitili od finansijskih posledica nedijagnostikovane demencije.

Ova ekspanzivna studija, koja je analizirala podatke skoro 2,5 miliona starijih Amerikanaca, takođe naglašava disparitete u dijagnozi i finansijskom uticaju, odnosno da će osobe koje su siromašnije mnogo pre upasti u finansijske teškoće kao posledice nedovoljno promišljenih odluka u starosti.

Dok istraživači nastavljaju da preciziraju svoje podatke, nadaju se da će razviti alate za predviđanje koji bi mogli da identifikuju pojedince u riziku od donošenja loših finansijskih odluka zbog Alchajmerove bolesti, iako postoje brojna etička razmatranja ovog problema i brige o privatnosti i tajnosti podataka.