Search

Čašica više

Medically approved

„Jedna je dovoljna, dve su malo“, glasi narodna izreka koja najbolje odslikava koliko je alkohola dovoljno. Mada je bolje reći nijedna. Ali koliko starije osobe piju i da li alkoholizam kod starijih sve prisutnija pojava?
Istraživači su ispitivali učestalost korišćenja alkoholnih pića kod 40.000 ispitanika u 2001. i 2002. godini, pa potom u 2012. i 2013. godine u SAD. Pokazalo se da je došlo do povećanja korišćenja alkohola u svim starosnim grupama. Iako manji broj onih koji imaju više od 65 godina pije, u odnosu na mlađu populaciju, preko 55% njih je izjavilo da je pilo u toku protekle godine, što je porast od 22% tokom perioda od 10 godina. Još više zabrinjava podatak da je deo starijih osoba koji se mogu klasifikovati kao alkoholičari je iznosio 3,8% što je porast od čak 65% u odnosu na 10 godina ranije [1]. To je podrazumevalo da su stariji muškarci dnevno pili 5 ili više standardnih alkoholnih pića (koja sadrže 14 grama alkohola svako) najmanje jedanput nedeljno tokom prethodne godine. Taj broj pića je kod starijih žena iznosio 4 ili više. Čak i kada se procenat starijih koji piju ne bi povećavao, ovo bi postajao sve veći problem, zbog starenja stanovništva i sve većeg broja starijih osoba.
Koji su razlozi povećanog korišćenja alkohola u starijoj generaciji? Objašnjenja se kreću od toga da su danas starije generacije, zapravo one koje su koristile češće alkohol tokom svog života i da su jednostavno nastavili sa svojim navikama njegovog korišćenja. Pored toga, tokom njihovog života, korišćenje alkohola je bio mnogo manji tabu, te je i u starijem dobu za njih prihvatljivo.
Samo korišćenje alkohola u starijem dobu ima lošije posledice u odnosu na mlađe doba. Ako mlađa osoba popije piće ili dva to neće bitno poremetiti njeno funkcionisanje, ali u starijem dobu nije tako. Sa svakim pićem, nivo alkohola kod starijih će se više povećati iz nekoliko razloga. Njihova telesna masa je manja, jetra će sporije metabolisati alkohol, dok će i ta manja količina imati značajniji negativan efekat na moždane funkcije starijih. Alkohol može uticati i na pogoršanje uobičajenih hroničnih bolesti u starijem dobu, kao što su hipertenzija i dijabetes, a njegovo korišćenje je često nespojivo sa korišćenjem lekova koje je uobičajeno u starijem dobu.
Pored toga, postoji i jasan konsenzus da je učestalost korišćenja alkohola suštinski potcenjeno u svim starosnim grupama i da je problem značajno veći nego što se to na prvi pogled vidi [2]. Često se smatra i da starije osobe ne mogu da promene svoje navike i da ako već piju alkohol, nemaju puno mogućnosti da prestanu. Ali nije tako. Iskustvo je pokazalo da starije osobe imaju najmanje jednaku, pa čak i veću šansu da uspešno prođu kroz tretman odvikavanja od alkohola nego što je to slučaj sa mlađim osobama. Kod starijih osoba njih 40% se nakon lečenja vratilo korišćenju alkohola, dok je kod mlađih osoba taj procenat iznosio čak 66% [3]. Međutim, starije osobe je teže nagovoriti da potraže pomoć i odu na terapiju.
I da se na kraju vratimo na početak i na onu izreku da jedna čašica dovoljna, a da su dve malo. Ponekad je najteže se pogledati u ogledalo i prihvatiti da imamo problem. A kada skupimo dovoljno hrabrosti da prihvatimo da nešto nije u redu i da je vreme da potražimo pomoć, već smo na pola puta do izlečenja.

[1] Grant, B. F., Chou, S. P., Saha, T. D., Pickering, R. P., Kerridge, B. T., Ruan, W. J., … & Hasin, D. S. (2017). Prevalence of 12-month alcohol use, high-risk drinking, and DSM-IV alcohol use disorder in the United States, 2001-2002 to 2012-2013: results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions. JAMA psychiatry, 74(9), 911-923. [2] Grant, B. F., Goldstein, R. B., Saha, T. D., Chou, S. P., Jung, J., Zhang, H., … & Hasin, D. S. (2015). Epidemiology of DSM-5 alcohol use disorder: results from the National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions III. JAMA psychiatry, 72(8), 757-766. [3] Oslin, D. W., Pettinati, H., & Volpicelli, J. R. (2002). Alcoholism treatment adherence: older age predicts better adherence and drinking outcomes. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 10(6), 740-747.