Search

Da li nas multivitamin štiti od demencije?

Medically approved

Rezultati nedavno objavljene studije povezuju uzimanje tablete multivitamina dnevno sa prevencijom nastanka demencije i usporavanjem kognitivnog starenja kod starijih osoba. U istraživanju je učestvovalo 573 ispitanika starijih od 60 godina i rezultati su pokazali statistički značajno usporavanje kognitivnog starenja kod onih ispitanika koji su uzimali tabletu multivitamina dnevno, u odnosu na one ispitanike koji su uzimali placebo.

Dok podaci pokazuju da je, u svetu, 2019. godine 57 miliona ljudi živelo sa demencijom, očekuje se da će se broj obolelih u 2050. godini iznositi čak 153 miliona. Broj obolelih od demencije će se povećati u svim regionima u svetu. U zapadnoj Evropi se očekuje najveće povećanje od 74%. Zemlje u kojima se očekuje najveći procenat povećanja broja slučajeva demencije su Katar sa čak 1926% i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 1795%. Ono što ohrabruje u ovoj studiji je to da se Srbija nalazi među zemljama u kojima se očekuje najmanji procenat povećanja broja slučajeva. Nalazi se na 3. mestu sa očekivanih 38% povećanja broja slučajeva između 2019. i 2050. godine [1].

Istraživači su istakli da je pad kognitivnih funkcija jedan od najvećih zdravstvenih problema sa kojima se starije osobe suočavaju. Ukoliko bi samo tableta multivitamina mogla da odloži pad kognitivnih funkcija, to bi bila jednostavna intervencija koja bi bitno uticala na zdravlje starijih ljudi.

Meta-analiza koja je zasnovana na tri odvojene studije pružila je čvrste dokaze koji podržavaju značaj multivitaminskih suplemenata. Autori procenjuju da uzimanje jedne tablete multivitamina dnevno, usporava kognitivno starenje za dve godine u poređenju sa onim ispitanicima koji su uzimali placebo [2].

Starije osobe su, razumljivo, veoma zainteresovane za načine kako da očuvaju svoje zdravlje, a naravno i zdravlje mozga.

[1]  Nichols, E., Steinmetz, J. D., Vollset, S. E., Fukutaki, K., Chalek, J., Abd-Allah, F., … & Liu, X. (2022). Estimation of the global prevalence of dementia in 2019 and forecasted prevalence in 2050: an analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. The Lancet Public Health, 7(2), e105-e125.

[2] Vyas, C. M., Manson, J. E., Sesso, H. D., Cook, N. R., Rist, P. M., Weinberg, A., … & Okereke, O. I. (2024). Effect of multivitamin-mineral supplementation versus placebo on cognitive function: results from the clinic subcohort of the COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS) randomized clinical trial and meta-analysis of 3 cognitive studies within COSMOS. The American Journal of Clinical Nutrition.