Search

Da li suplement za bodibildere pomaže protiv demencije?

Medically approved

Sportisti i rekreativci često pronalaze razne načine kako bi povećali efekte svog vežbanja. Vrlo često koriste protein ili neke druge suplemente. Bodibilderi i oni sportisti koji žele da što pre dobiju mišiće pribegavaju korišćenje još jednog suplementa koji se zove beta-hidroksi beta-metilbutirat ili HMB, a koji ima potencijal da pomogne u rastu mišića i da poveća efekte vežbanja.

HMB je supstanca koju naše telo proizvodi prirodno. Nastaje kada naše telo razgradi leucin, aminokiselinu razgranatog lanca (BCAA) koja je neophodna za sintezu proteina i oporavak mišića [1]. Međutim, naše telo proizvodi HMB u malim količinama. Zbog toga ga puno osoba uzima kao dodatak ishrani u cilju povećanja nivoa HMB u svom telu [2].  HMB je dostupan u prodavnicama suplemenata, prodavnicama zdrave hrane i na mreži. Dolazi u različitim oblicima, kao što su kapsule, tablete i prah. Ono što je važno je to da se HMB smatra bezbednim čak i nakon dugotrajne upotrebe, bez poznatih neželjenih efekata.

Međutim, kakva je veza između ovog suplementa i demencije?

Laboratorijska studija koja je rađena na miševima sa Alchajmerovom bolešću pokazale su da HMB uspešno smanjuje plakove i povećava faktore koji promovišu rast neurona što deluje protektivno na učenje i pamćenje. Od ranije se zna da je grupa proteina koji su poznati kao neurotrofni faktori drastično smanjena u mozgu ljudi sa Alchajmerovom bolešću. Oni pomažu u preživljavanju i funkcionisanju neurona, ćelija koje primaju i šalju poruke od tela do mozga i obrnuto. Nakon uzimanja, HMB ulazi u mozak i povećava koncentracije ovih korisnih proteina, obnavlja neuronske veze i poboljšava pamćenje i učenje kod miševa sa Alchajmerovom bolešću. Smatra se da HMB stimuliše receptor nuklearnog hormona nazvan PPARs. Receptori aktivirani proliferatorom peroksizoma (PPAR) su transkripcioni faktori koji se aktiviraju ligandom superfamilije receptora nuklearnih hormona koja se sastoji od sledeća tri podtipa: PPARa, PPARg i PPARb/d. Aktivacija PPAR-a smanjuje nivo triglicerida i učestvuje u regulaciji energetske homeostaze. Upravo ovo smanjivanje transporta masnih kiselina, što je ključno za uspeh HMB kao neuroprotektivnog dodatka [3].

Ako bi se rezultati koji su dobijeni u laboratorijskim ispitivanjima budu ponovljeni na studijama kod osoba koje su obolele od Alchajmerove bolesti, dobili bismo efikasan i bezbedan način kako možemo da utičemo na razvoj ove bolesti.

[1] Wilkinson, D. J., Hossain, T., Hill, D. S., Phillips, B. E., Crossland, H., Williams, J., … & Atherton, P. J. (2013). Effects of leucine and its metabolite β‐hydroxy‐β‐methylbutyrate on human skeletal muscle protein metabolism. The Journal of physiology, 591(11), 2911-2923.