Search

Generacije koje nikada neće zapaliti cigaretu!

Medically approved

Šta ako nikada ne biste mogli da pušite iz prostog razloga što ne bi postojao način da, legalno, kupite cigarete? Ovo je ideja koja se vrzma u glavi zakonodavcima u više zemalja.

Sve je počelo krajem 2021. godine, kada je Novi Zeland najavio planove za implementaciju zakona koji bi zabranio prodaju duvanskih proizvoda svim osobama koje su rođene nakon 2008. godine, stvarajući tako „generacije bez duvanskog dima“. Ovaj zakon je bio deo napora zemlje da smanji stopu pušenja i postigne nacionalni cilj da praktično ne bude pušača do 2025. godine. Međutim, dve godine kasnije, u martu 2023. Vlada Novog Zelanda odlučila je da ne nastavi sa predloženim zakonima. Političari su tada naveli dva ključna razloga za to. Prvo su smatrali da bi to moglo da podstakne stvaranje crnog tržišta cigareta, a potom su iskazali strah a bi država ostala bez značajnih prihoda od akciza kojima se između ostalog finansira i zdravstvena zaštita. 

Umesto takve zabrane, novozelandska vlada je izjavila da će se fokusirati na alternativne pristupe smanjenju stope pušenja, kao što su povećanje sredstava za usluge odvikavanja od pušenja, podizanje starosne granice za pušenje i dalje ograničavanje prodaje i marketinga duvanskih proizvoda.

Sada je ista stvar pala na pamet političarima u Velikoj Britaniji. Donji dom britanskog Parlamenta je uklonio prvu parlamentarnu prepreku za predloženi zakon kojim bi se efektivno zabranila prodaja duvanskih proizvoda svima koji su rođeni 1. januara 2009. ili kasnije. Ovaj predlog zakona je prošao je drugo čitanje i za nju su poslanici glasali sa 383 glasova za, prema 67 glasova protiv.

Prema predloženom zakonu, starosna granica za pušenje bi se povećavala svake godine, što znači da današnji 15-godišnjaci nikada ne bi mogli legalno da kupuju cigarete. Ovaj potez naišao je na široku podršku javnosti, a nedavno istraživanje pokazuje da 71% odraslih podržava ovaj predlog dok je 12% protiv [1].

Međutim, predlog zakona ima svoje protivnike. Ona se svode na to da deo političara smatra da ovakav zakon podriva lične slobode. Ovo osećanje dotiče ključnu tačku u debati: ravnotežu između prava na slobodan izbor i interesa javnog zdravlja.

S druge strane, zagovornici zabrane ukazuju na nepobitne zdravstvene koristi od prestanka pušenja. Lečenje direktnih posledica pušenja u Velikoj Britaniji godišnje košta čak 3,1 milijardi američkih dolara godišnje, a „Cancer Research UK“ procenjuje da su 2022. godine bruto troškovi koje pušenje izaziva u javnim finansijama iznosili 25,7 milijardi američkih dolara [2].

Praktična primena ovakve zabrane je takođe vrlo teška. Prva je da bi ovakva zabrana važila samo u Engleskoj i ne bi bila sprovodiva ukoliko Vels i Škotska odluče da ne primene iste mere. Takođe postoji zabrinutost zbog mogućeg nastanka crnog tržišta, slično onome koje je postojalo u SAD tridesetih godina prošlog veka za vreme prohibicije.

Uprkos svim ovim izazovima, izgleda da je vlada Velike Britanije posvećena cilju stvaranja Britanije kao zemlje bez duvanskog dima. Kako zakon bude napredovao kroz parlament, ljudi će nastaviti da se bore sa složenom ravnotežom između lične slobode i javnog zdravlja, sa mogućnošću da se postavi istorijski presedan za kontrolu duvana.