Search

Kako bele pretvoriti u, poželjne, bež masne ćelije?

Medically approved

Nova studija je otkrila način za pretvaranje običnih belih masnih ćelija, u kojima su uskladištene kalorije, u bež masne ćelije koje sagorevaju kalorije, što potencijalno može dovesti do nove klase lekova za mršavljenje. Ova studija, koja je objavljena u časopisu „Journal of Clinical Investigation“, 1. jula, takođe bi mogla da objasni zašto su prethodna ispitivanja lekova usmerena na ovu transformaciju bila neuspešna. Naučnici su verovali da stvaranje bež masnih ćelija polazi od matičnih ćelija. Međutim, sada su dokazali da ograničavanje proizvodnje specifičnog proteina u običnim belim masnim ćelijama može izazvati ovu konverziju i pretvoriti belu u bež  masnu ćeliju  [1].

Sisari imaju tri vrste masnih ćelija: bele, smeđe i bež. Bele masne ćelije skladište energiju, dok smeđe masne ćelije sagorevaju energiju u cilju stvaranje toplote i održavanja telesne temperature. Treća vrsta masnih ćelija koja je otkrivena tek pre nekoliko godina, poseduje oba svojstva, ali se nalazi unutar belih masnih naslaga. Ono što znamo jeste da ljudi prirodno pretvaraju bele masne ćelije u bež masne ćelije kao odgovor na ishranu ili hladno okruženje, ali ova nova studija sugeriše direktniji metod.

Naučnici su se fokusirali na protein nazvan KLF-15, za koji se zna da igra ulogu u metabolizmu i funkciji masnih ćelija. Njihovi eksperimenti na miševima otkrili su da je KLF-15 manje zastupljen u belim masnim ćelijama u poređenju sa smeđim ili bež masnim ćelijama. Miševi dizajnirani da nemaju KLF-15 u svojim belim masnim ćelijama uspešno su pretvorili ove ćelije u bež, što ukazuje na kritičnu ulogu proteina u ovom procesu.

U kulturama ljudskih masnih ćelija, istraživači su otkrili da KLF-15 kontroliše koliko će biti prisutno receptora zvanog Adrb1, a koji je ključan za održavanje energetske ravnoteže. Prethodna ispitivanja na ljudima koja su bila fokusirana na sličan receptor, Adrb3, bila su razočaravajuća. Međutim, ciljanje na Adrb1 može dati više obećavajuće rezultate, nudeći značajne prednosti u odnosu na trenutne injekcione lekove za mršavljenje koji suzbijaju apetit i smanjuju nivo glukoze u krvi.

Naučnici veruju da bi ovaj pristup mogao da izbegne neželjene efekte primene lekova za mršavljenje kao što je mučnina, jer je njegova aktivnost ograničena na masne naslage, a ne na mozak. Pored toga, efekti mogu biti dugotrajni zbog dugovečnosti masnih ćelija. Naravno, do cilja je ostalo puno vremena, ali ovo otkriće može imati značajan uticaj na lečenje gojaznosti.

[1] Li, L., & Feldman, B. J. (2024). White adipocytes in subcutaneous fat depots require KLF15 for maintenance in preclinical models. The Journal of Clinical Investigation, 134(13).