Search

Karcinom koji više neće postojati!

Medically approved

Humani papilomavirus (HPV) je široko prisutan virus koji se prenosi seksualnim kontaktom, a infekcija njime može dovesti do pojave genitalnih bradavica i karcinoma. Iako kod većine stanovništva koje je njime zaraženo ne dovodi do problema, s obzirom na izuzetno veliku prokuženost stanovništva ovim virusom, postoji veliki broj žena i muškaraca kod kojih on izaziva karcinom. I dok HPV najčešće izaziva karcinom grlića materice, može izazvati i karcinom vagine i vulve, penisa, anusa, kao i orofanigealni karcinom. Koliko je ovo veliki problem govori i podatak da 4,5 svih karcinoma u svetu uzrokuje HPV [1].

Mi danas imamo vakcinu (https://vitality.rs/blogovi/teen-zdravlje/zasto-je-vakcina-protiv-hpv-vazna/) koja štiti protiv infekcije HPV. Tačnije, imamo je još od 2006. godine kada je prvi put preporučena u SAD. O trošku države može da se dobije i u Srbiji. U našoj zemlji je preporučena od 2019. godine, a besplatna je od 2022. godine.  Iako su prvi rezultati pokazali da je ova vakcina izuzetno efikasna, sada je izašla jedna od prvih studija koja pokazuje da primenom ove vakcine, možda možemo potpuno da iskorenimo one karcinome koji uzrokuje HPV.

Naime, studija koja rađena u Škotskoj je pokazala da među devojkama, koje su kao devojčice sa svojih 12 i 13 godina, potpuno vakcinisane protiv HPV, nije zabeležen nijedan slučaj karcinoma! Istraživači su uzeli podatke o svim ženama koje su u Škotskoj rođene između 1. januara 1988. i 5. juna 1996. godine. Potom su uporedili sa podacima iz jula 2020. godine, a koji su sadržali podatke o imunizaciji i pojavi karcinoma grlića materice koje uzrokuje HPV. Rezultati su najbolji pokazatelj uspešnosti vakcinacije. Među ženama koje su kao devojčice, sa svojih 12 ili 13 godina, potpuno vakcinisane nije bilo nijednog slučaja karcinoma grlića materice, dok je kod onih žena koje su potpuno vakcinisane u dobu od 14 do 22 godine, broj karcinoma je značajno smanjen. Kod njih je bilo svega, u proseku, 3,2 slučaja na 100.000 žena, dok je kod onih žena koje nisu vakcinisane taj broj iznosio 8,4 na 100.000 žena, što je 2,63 puta više [2].

Iako se ne radi o obaveznoj vakcini, već je ona samo preporučena, ovi podaci pokazuju da postoji više nego jasna potreba da zaštitimo i žene i muškarce od karcinoma koje izaziva HPV. Ne treba zaboraviti da je preporučena vakcinacija i devojčica i dečaka. S obzirom na skroman odziv na poziv za vakcinaciju koja je preporučena i besplatna u Srbiji, postavlja se pitanje koji je razlog što ne želimo da zaštitimo decu, od karcinoma koje uzrokuje HPV, kada za to imamo jednostavan, bezbedan i potpuno besplatan način.

[1] Roman, B. R., & Aragones, A. (2021). Epidemiology and incidence of HPV‐related cancers of the head and neck. Journal of Surgical Oncology, 124(6), 920-922.

[2] Palmer, T. J., Kavanagh, K., Cuschieri, K., Cameron, R., Graham, C., Wilson, A., & Roy, K. (2024). Invasive cervical cancer incidence following bivalent human papillomavirus vaccination: a population-based observational study of age at immunization, dose, and deprivation. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, djad263.