Search

Koliko je akupunktura zaista korisna?

Medically approved

Svi smo čuli za akupunkturu. I dok je neki smatraju potpuno beskorisnom, drugi imaju pozitivna iskustva i tvrde da im je njena primena pomogla. Ko je u pravu? I da li postoje naučne studije koje dokazuju ili opovrgavaju njenu korisnost?

Puno ljudi, koristi koje pruža akupunktura pripisuju placebo efektu. Međutim, nauka nam govori da akupunktura zaista može da pomogne bar u nekim slučajevima. Postoje studije koje pokazuju da akupunktura može da pomogne kod hroničnog bola, ali u drugim medicinskim stanjima. Recimo, jedna studija u kojoj je učestvovalo 68 ispitanika, a koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je imala tretman akupunkturom, a kod druge su u tretmanu takođe korišćene igle, ali nisu stimulisane akupunkturne tačke. Tretman je trajao 12 nedelja. Nakon toga se pokazalo da je grupa kojoj je zaista rađena akupunktura je postigla znatno bolje rezultate na 6-minutnom testu hoda od one grupe kojoj je rađena „lažna“ akupunktura [1].

Akupunktura inače predstavlja metodu lečenja koja podrazumeva aktiviranje pojedinih tačaka na telu (koje se zovu akupunkturne tačke) najčešće korišćenjem vrlo tankih i finih igala. Smatra se, u istočno-azijskoj medicini, da aktiviranje akupunkturnih tačaka pomaže u obnavljanju protoka vitalne energije tela, koja se naziva či. Svetska zdravstvena organizacija prepoznaje čak 361 akupukturnu tačku na ljudskom telu. Ove akupunkturne tačke mogu biti stimulisane pritiskom (iglama), ali i toplotom ili slabom strujom. Iako nije najjasnije kako aktiviranje akupukturnih tačaka funkcioniše, smatra se da se njihovom aktivacijom, posebno onih za koje se zna da sadrže veliki broj nervnih završetaka ili mastocita, dolazi do oslobađanja hormona ili neurotransmitera koji potom imaju različite uloge u telu. Takvo tumačenje daje zapadna medicina. Ona istočna se i dalje drži protoka vitalne energije tela [2]. Akupunktura se generalno smatra bezbednom, naravno kada je radi dobro obučen lekar. Neke ozbiljne komplikacije su izuzetno retke. Iako se ne može reći da rizik ne postoji, on često može da bude manji nego što je korišćenje nekih lekova protiv bolova.

Kada govorimo o primeni akupunkture kod bolova, velika meta-studija koja je objedinila rezultate čak 39 studije u kojima je učestvovalo 20.827 ispitanika je pokazala da akupunktura daje rezultate kod bola u vratu, osteoartritisa, glavobolje i bola u ramenu, čak i do 12 meseci nakon sprovođenja tretmana [3]. Međutim, važno je reći da akupunktura nije rešenje za sve probleme iako se često reklamira na način da pomaže u svim slučajevima. Recimo, kod veštačke oplodnje, u studiji u kojoj je učestvovalo 809 žena, prosečne starosti 35,4 godina, pokazalo se da stimulacija akupunkturnih tačaka nije imalo nikakvog efekta u procentu žena koje su ostale trudne i porodile se. U grupi žena kojima su stimulisane akupunkturne tačke, od njih 405, njih 74 su zatrudnele i porodile se, što čini 18%. U grupi žena, njih 405, kod kojih je primenjena „lažna“ akupunktura (nisu stimulisane akupunkturne tačke, već su stimulisane tačke koje nemaju nikakve veze sa akupukturom), zatrudnelo je i porodilo se 72 žene, isto 18%. Praktično nije bilo nikakve razlike [4].

Da li je upotreba akupunkture opravdana ili ne. Svetska zdravstvena organizacija je još 1979. godine objavila listu sa 43 bolesti i stanja kod kojih bi akupunktura mogla da pomogne. Danas se na toj listi nalazi 100 bolesti ili medicinskih stanja. Za njih 28 postoje naučni dokazi da je akupunktura efikasna i ona se preporučuje. Kod sledećih 63 bolesti ili stanja kaže se da primena akupunkture ima „terapeutski efekat“, ali se smatra da je potrebno sprovođenje još studija kako bi bila preporučena. I konačno, za 9 bolesti i stanja, akupunktura ima „ograničen terapijski efekat“, što znači da se može probati sa njom, kada drugi načini lečenja ne daju zadovoljavajuće rezultate [5].

Konačno, da li treba da koristimo akupunkturu ili ne? Odgovor je da, za ona stanja za koje se preporučuje i samo i isključivo ukoliko je obavlja lekar ili medicinski radnik koji je prošao odgovarajuću obuku. A to je nekada najteže naći.

[1] Suzuki, M., Muro, S., Ando, Y., Omori, T., Shiota, T., Endo, K., … & Mishima, M. (2012). A randomized, placebo-controlled trial of acupuncture in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD): the COPD-acupuncture trial (CAT). Archives of internal medicine, 172(11), 878-886.

[2] https://apps.who.int/iris/handle/10665/353407

[3] Vickers, A. J., Vertosick, E. A., Lewith, G., MacPherson, H., Foster, N. E., Sherman, K. J., … & Acupuncture Trialists’ Collaboration. (2018). Acupuncture for chronic pain: update of an individual patient data meta-analysis. The Journal of Pain, 19(5), 455-474.

[4] Smith, C. A., De Lacey, S., Chapman, M., Ratcliffe, J., Norman, R. J., Johnson, N. P., … & Fahey, P. (2018). Effect of acupuncture vs sham acupuncture on live births among women undergoing in vitro fertilization: a randomized clinical trial. Jama, 319(19), 1990-1998. [5] https://holistic-health.org.uk/world-health-organisation-recommends-acupuncture-100-conditions/#:~:text=It%20stated%20that%20acupuncture%20also,acupuncture%20for%20over%20100%20conditions