Search

Novi trend ili razlog za zabrinutost?

Medically approved

Zdravlje postaje sve veći prioritet svakoga od nas. U očuvanju zdravlja posebno mesto ima preventiva, kao najznačajniji deo medicine. U krajnjoj liniji postoji i narodna izreka koja kaže: bolje sprečiti, nego lečiti. Ali dokle smo spremni da idemo sa preventivom? I da li ona, ponekad, može da postane svoja suprotnost?

Jedaa od poslednjih trendova, posebno u SAD, ali ne samo tamo, jeste pregled nuklearnog magnetnom rezonancom celog tela. U SAD, takav pregled, za koji ćete morati da izdvojite skoro 2.500 američkih dolara, nudi kompanija koja se zove Prenuvo.  Ali da li je to toliko korisno kao što se čini? Vrlo sličan proizvod nude i druge kompanije, kao što su Ezra, simonONE i Neko Health iz Švedske. Ono što je zajedničko za sve, jeste to da pružanje ovakve usluge, ne pokriva zdravstveno osiguranje.

Kako ovaj pregled izgleda? U slučaju snimanja koje nudi Prenuvo, radi se o snimanju koje traje skoro 4 sata. Toliko se nalazite u magnetnoj rezonanci. Kampanja koju vodi ova kompanija je vrlo agresivna. Oni koji prate društvene mreže mogli sa da vide postove koje je objavila Kim Kadrašijan, koju na Instagramu prati 364 miliona pratilaca, a koje je ona objavila kada se podvrgla ovakvom pregledu. Mediji su i puni priče TV voditeljke Marie Menunos koja tvrdi da je ovim pregledom otkrila karcinom pankreasa za koji do tada nije znala.

Međutim, postavlja se pitanje koliko nam je ovaj pregled potreban. Nema sumnje da je bilo koja dijagnostička preventivna metoda korisna, ali da li je potrebno da idemo ovoliko daleko. Stručna medicinska zajednica je vrlo oprezna. Razloga za to ima više. Naime, većina početnih stanja koje bi otkrio ovaj pregled, mogu biti otkriveni i drugim dijagnostičkim postupcima koji se rutinski sprovode. Drugi razlog je taj što ne postoje, baš nikakvi dokazi, da je ova vrsta pregleda korisna i da produžava život. Treće, a možda i najvažnije, je to što naša tela često pokazuju prirodne varijacije. Te prirodne varijacije mogu da se prikažu kao abnormalnosti u skeniranju, a one su, zapravo, samo normalne fiziološke varijacije.

Jedna studija iz 2019. godine ispitala je preko 5.000 osoba koje su bile podvrgnute ovakvom snimanju. Pokazalo se da da je pregled pokazao 16% lažno pozitivnih rezultata. Oko 32% je pokazalo neke abnormalnost, ali je klinički značaj ovih nalaza bio dvosmislen. Kod 2% postojali su lažno negativni rezultati. Zbog čega je to bitno? Osnovni problem je u tome što ovih 16% osoba koje su imale lažno pozitivne rezultate, a i deo ovih od 32% je poslato na dalju dijagnostiku. Ta dijagnostika, više nije neinvazivna kao što je to slučaj sa snimanjem nuklearnom magnetnom rezonancom. Često se radi o CT (snimanju skenerom) koje ima ogromno zračenje, biopsiji ili nekim drugim invazivnim dijagnostičkim procedurama koje sa sobom nose određeni rizik. Upravo to i predstavlja najveći problem u svemu ovome [1].

Zbog toga je Američko udruženje radiologije izdao saopštenje u kome kaže da nema dokaza da su ova skeniranja isplativa ili efikasna u produžavanju života i da se to odnosi i na one osobe koje imaju karcinom kod nekog člana porodice, zbog čega bi moglo da se pretpostavi da imaju veći rizik nastanka karcinoma [2]

Iako je korist ranog otkrivanja i prevencije bolesti neosporna, snimanje celog tela magnetnom rezonancom ostaje kontroverzno. Kako ovaj zdravstveni trend postaje sve prisutniji (pitanje je vremena kada će biti dostupan i u ovom regionu), važno je da svako bude informisan i da može da se posavetuje sa svojim lekarom, kako bi mogao da donese, pravilnu, informisanu odluku.

[1] Kwee, R. M., & Kwee, T. C. (2019). Whole‐body MRI for preventive health screening: a systematic review of the literature. Journal of Magnetic Resonance Imaging, 50(5), 1489-1503.

[2] https://www.acr.org/Media-Center/ACR-News-Releases/2023/ACR-Statement-on-Screening-Total-Body-MRI