Search

Povrede glave povećavaju rizik nastanka moždanog udara

Medically approved

Iako dugo znamo da postoji veza između povreda glave i nastanka moždanog udara, jedno skorašnje istraživanje baca novo svetlo na ovu povezanost. Ono što je različito jeste novootkrivena korelacija između povreda glave i ishemijskog moždanog udara.

Studija je poredila slučajeve gde je uspostavljena dijagnoza moždanog udara između onih osoba sa istorijom povreda glave i onima bez takve traume. Zapanjujuće, otkrivena je 32% veća učestalost ishemijskog moždanog udara među onima koji su imali povrede glave ranije. Kod osoba sa dve ili više povreda glave postojao je zapanjujuće 94% veći rizik da dožive moždani udar u poređenju sa onima bez istorije povrede glave. To su podaci iz još neobjavljene studije koja je predstavljena na sastanku Američkog udruženja neurologa, a koja je obuhvatala analizu podataka 12.813 osoba koje su učestvovale u tzv. AIRC studiji [1]. Ove osobe su praćene tokom tri decenije. Od onih koji su uključeni, 2.158 je doživelo povredu glave tokom perioda studije, a 73% slučajeva su kategorisani kao blagi. Spekuliše se da su povrede glave mogle izazvati lokalnu i sistemsku upalu i vaskularne promene koje onda povećavaju rizik od moždanog udara. Smatra se i da promene ponašanja nakon povrede, poput smanjene fizičke aktivnosti, mogu doprineti ovom povećanom riziku.

Ono što je bitno je to da osobe koje su doživele traumatske povrede glave, mogu da imaju koristi od uspostavljanja metodologije prevencije moždanog udara, kao što su kontrola nivoa holesterola, kontrola vrednosti krvnog pritiska i drugi, a koji bi mogli da smanje rizik od kasnijeg nastanka moždanih udara.

Zašto je to bitno? Povrede glave su vrlo česte, posebno kod starije populacije. U SAD se smatra da čak preko 69.000 smrtnih slučajeva godišnje je rezultat različitih padova – kod starijih, saobraćajnih nesreća, sportskih trauma i drugih slučajeva.

Posebno je važna prevencija povreda glave kroz strategije ublažavanja rizika od pada među starijim osobama. To podrazumeva procenu prostora u kome se starije osobe nalaze, korišćenje različitih pomagala, izbacivanje kade i ubacivanje tuš kabine u kupatilima, korišćenje noćnih svetala… Ponekad i mal intervencije mogu značajno smanjiti rizik povređivanja. [1]

https://www.nhlbi.nih.gov/science/atherosclerosis-risk-communities-aric-study