Search

Zašto je maligni melanom češći kod muškaraca?

Medically approved

Tokom 2021. godine, u Srbiji je otkriveno više od 850 slučajeva malignog melanoma kože, a skoro trećina slučajeva se završi smrtnim ishodom [1]. Do pre dvanaest godina, osobe koje su obolele od malignog melanoma, ukoliko je on probio bazalnu membranu i počeo da se širi je bilo svega šest do devet meseci, dok je danas pet i više godina jer su uvedeni moderni lekovi koji spadaju u imuno i ciljanu terapiju.

Slično je i u drugim zemljama. U SAD se očekuje da će u ove godine biti dijagnostikovano čak 186.680 slučajeva melanoma, od kojih će njih 97.610 biti invazivni melanom što predstavlja slučajeve kada je probio bazalnu membranu i počeo da se širi. Očekuje se da će od tog broja njih 59,8% biti kod muškaraca, a 40,2% kod žena. Od 7.990 osoba koje će umreti zbog melanoma, očekuje se da će njih 67,8% biti muškarci [2]. Postavlja se pitanje zašto je tako?

Neke studije kao glavi razlog zašto su muškarci više izloženi pojavi melanoma navode to što koža kod muškaraca ne zadržava u sebi antioksidanse na način kako to čini ženska koža, što umanjuje njihov protektivni potencijal [3]. Druga istraživanja ističu ulogu estrogena, ženskog polnog hormona, u zaštiti kože [4]. Međutim, postoje i drugi faktori koji utiču na to da muškarci češće obolevaju od malignog melanoma kože. Na te faktore, za razliku od onih prethodno nabrojanih, možemo da utičemo. To se pre svega odnosi na manje korišćenje kreme sa zaštitnim faktorima protiv UV zračenje od strane muškaraca u odnosu na žene. Istraživanja pokazuju da 42,6% žena koristi kreme sa zaštitnim faktorima na licu kada je dan sunčan, dok to isto čini svega 18,1% muškaraca. Još gora je činjenica da 40% muškaraca izjavljuje da nikada ne koristi kreme sa zaštitnim faktorima kada su na suncu [5]. Tome treba dodati i to da muškarci provode, u proseku, više vremena napolju, nego što je to slučaj sa ženama, te su i izloženiji suncu. Pored toga, muškarci su manje svesni mogućeg štetnog uticaja sunca u odnosu na žene. To su sve razlozi koji objašnjavaju veću učestalost melanoma kod muškaraca.

Šta možemo da uradimo da izbegnemo štetan uticaj sunca. Prva stvar je da treba izbegavati boravak na suncu kada je UV zračenje jako, a to lako možemo da proverimo, jer tokom leta svaka vremenska prognoza sadrži i nivo UV zračenja. Drugo, moramo da koristimo kremu sa što većim zaštitnim faktorom na svim delovima tela koji su otkriveni i da kremu ponovo nanosimo svaka dva sata. Ona se nanosi na sve delove tela koji su otkriveni. To podrazumeva i lice i vrat, ušne školjke, a potrebno je znati da postoji odeća koja štiti od UV zračenja ekvivalentno kremi sa 50 SPF.

Tome svemu treba da dodamo i to da je potrebno da pregledamo sve mladeže na koži redovno i da reagujemo na svaku promenu koja nam se čini sumnjivom. Dermatolozi su zbog toga razvili ABCDE protokol koji može da nam pomogne da na vreme identifikujemo mladež koji može maligno alterirati i postati melanom.

ABCDE protokol:

Asymmetry – asimetrija: Lezija melanoma često ima čudan oblik

Border – granica: Mladež Ima nepravilnu ivicu prema okolnom delu kože

Color – boja: Mladež Ima drugačiju i boju koja se menja

Diameter – veličina : Obično je širok oko 6 milimetara

Evolving – evoluira: Mladež se brzo menja na koži.

Na kraju sve se svodi na to koliko vodimo računa o sebi. Treba sebe da zaštitimo od visokog UV zračenja i redovno da proveravamo mladeže koje imamo na koži.

[1] https://www.batut.org.rs/download/publikacije/pub2021a.pdf

[2] https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts/

[3] Gender and skin cancer linked, Expert Review of Dermatology (2007) , 2:3, 257-259

[4] Dika, E., Patrizi, A., Lambertini, M., Manuelpillai, N., Fiorentino, M., Altimari, A., … & Scarfì, F. (2019). Estrogen receptors and melanoma: a review. Cells, 8(11), 1463.

[5] Holman, D. M., Berkowitz, Z., Guy Jr, G. P., Hawkins, N. A., Saraiya, M., & Watson, M. (2015). Patterns of sunscreen use on the face and other exposed skin among US adults. Journal of the American Academy of Dermatology, 73(1), 83-92.