Search

Bademi nam pomažu da smanjimo kalorijski unos

Da li nam je potrebna šaka badema dnevno? Ukoliko ste držali dijetu, a većina nas je to činila nebrojeno puta, znamo za savet da svakoga dana pojedemo 10 badema ili šaku badema. Ali da li nam to zaista pomaže?

Time su se bavili istraživači iz Australije. U istraživanju koje je nedavno objavljeno, istraživači su ispitivali 140 osoba i to kako konzumiranje badema utiče na kasnije obroke. Od ukupnog broja ispitanika, njih 68 je unosilo 30 do 50 grama badema, dok je njih 72 unosilo užinu bogatu ugljenim hidratima u istoj kalorijskoj vrednosti. Ispitivano je koliko je ova ishrana imala uticaj na kasniji unos hrane tokom dane. Pokazalo se da su osobe koje su unosile badem u kasnijim obrocima unosile manje hrane u kalorijskoj vrednosti od 300kJ što odgovara 71,7 kcal. Pokazalo se i da su osobe koje su uzimale badem imale za 47% bolji C-peptidni odgovor (povećava se insulinska senzitivnost i smanjuje rizik nastanka dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, više nivoe glukagona za 39% i druge parametre koji su se poboljšali. Bademi imaju visok nivo proteina (21%), vlakana i nezasićenih masnih kiselina.

Dakle, bademi, osim toga što su zdravi, mogu da na pomognu i da unosimo manje kalorija. To nije ogromna dobit, ali svaka promena počinje prvim korakom. Tako da je vreme za šaku badema dnevno [1].

[1] Carter, S., Hill, A. M., Buckley, J. D., Tan, S. Y., Rogers, G. B., & Coates, A. M. (2022). Acute feeding with almonds compared to a carbohydrate-based snack improves appetite-regulating hormones with no effect on self-reported appetite sensations: a randomised controlled trial. European journal of nutrition, 1-10.