Search

Čudotvorni sok od cvekle?

Cvekla je ne previše popularna, ali veoma zdrava biljka čiji se koren koristi u ishrani. Za pozitivan efekat njenog konzumiranja je većina čula, a mi je u Srbiji uglavnom koristimo kao zimsku salatu, začinjenu sirćetom i solju.

Oni koji treniraju znaju i za njen pozitivan efekat pri treninzima. Naime, poznato je da nitrati poboljšaju sportsku performansu i to kako u smislu povećanja snage, tako i povećanja izdržljivosti. Kako bi ovo ispitali, naučnici su na uzorku od 10 zdravih ispitanika, određivali nivoe nitrata u pljuvački, krvi, mišićima i urinu. Nakon što su ispitanici uzeli sok od cvekle, zamoljeni su da nakon sat vremena, urade 60 kontrakcija kvardicepsa (snažnog mišića natkolenice) maksimalnom snagom u trajanju od 5 minuta na mašini koja je poznata kao „leg press“. Pokazalo se da je porast koncentracije nitrata bio najveći u mišićima, a učesnici koji su uzeli sok od cvekle, imali su za čak 7% bolji rezultat u odnosu na one koji su uzeli placebo. Ova studija je pokazala da je prisustvo nitrata u mišićima izuzetno značajno, jer oni pre svega deluju kao izvor za stvaranje nitrat oksida (NO). Nitrat oksid igra važnu ulogu u našem organizmu, pre svega na način da kontroliše vazodilataciju, protok krvi i rad mitohondrija koje u našim ćelijama stvaraju energije. Na taj način povećava dotok kiseonika u naše ćelije i povećava proizvodnju energije što omogućava i poboljšanje sportskih performansi. Veća dostupnost nitrata, zapravo, povećava i raspoloživost nitrat oksida i odatle pozitivan efekat.

Dakle, sledeći put kada budete hteli da trenirate, sat vremena pre toga uzmite sok od cvekle [1].

[1] Kadach, S., Park, J. W., Stoyanov, Z., Black, M. I., Vanhatalo, A., Burnley, M., … & Jones, A. M. (2023). 15N‐labelled dietary nitrate supplementation increases human skeletal muscle nitrate concentration and improves muscle torque production. Acta Physiologica, e13924.