Search

Da li će menopauza postati prošlost?

Menopauza je neizostavni deo života svih žena. Ona sa sobom nosi neprijatne simptome kao što su valunzi, ali i rizik od raznih zdravstvenih problema, kao što su osteoporoza i kardiovaskularne bolesti. Nova studija se bavi potencijalom odlaganja menopauze kod zdravih žena kroz krioprezervaciju tkiva jajnika. Zamrzavanje tkiva jajnika, a potom njegova transplantacija pred menopauzu, može odložiti menopauzu godinama, ili je čak sprečiti u potpunosti. Ovo otvara nove mogućnosti za produženje godina rađanja žena i potencijalno ublažavanje zdravstvenih rizika povezanih sa opadanjem nivoa estrogena u i nakon menopauze. Studija uvodi matematički model koji predviđa ishode za odloženu menopauzu na osnovu faktora kao što su starost žena i količina sakupljenog tkiva jajnika.

Naučnici smatraju da bi, za žene mlađe od 40 godina, krioprezervacija jajnika mogla značajno da odloži menopauzu, dok bi za one mlađe od 30 godina mogla čak da je spreči u potpunosti. Ali procedura je složena. Model razmatra proces zarastanja nakon transplantacije, uzimajući u obzir gubitak primordijalnih folikula i potrebu za višestrukim procedurama da bi se maksimizirala efikasnost. Naučnici smatraju da bi se na ovaj način pozitivno uticalo na reproduktivne izbore žena i profesionalne aspiracije. Postoji i mišljenje da žene koje kasnije dožive menopauzu mogu imati manji rizik od raznih hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne probleme i demenciju. Uprkos velikim očekivanjima, neophodna su dalja istraživanja da bi se u potpunosti razumele dugoročne koristi i rizici odlaganja menopauze [1].

[1] Johnson, J., Lawley, S. D., Emerson, J. W., & Oktay, K. (2024). Modeling delay of age at natural menopause with planned tissue cryopreservation and autologous transplantation. American Journal of Obstetrics and Gynecology.