Search

Da li gubimo više kilograma ako vodimo dnevnik ishrane?

Koliko puta smo počeli sa dijetama u želji da izgubimo višak kilograma. Ponekad smo beležili svaku kaloriju koju unesemo i redovno se merili, a nekada nismo hteli time da se opterećujemo. Da li naše navike praćenja onoga čime se hranimo imaju veze sa tim koliko ćemo kilograma izgubiti.

Istraživači su pratili 153 ispitanika u periodu od 6 meseci u kome se oni sami beležili unos hrane. Nakon 6 meseci analizirano je koliko su kilograma ispitanici izgubili. Rezultati su pokazali da se ispitanici mogu podeliti u tri grupe. Prvu grupu čine oni koji su većinu dana u nedelji tokom šest meseci unosili podatke o hrani koju uzimali i oni su u proseku izgubili oko 10% svoje težine. Drugu grupu su sačinjavali oni koji su počeli redovno da prate i unose podatke o ishrani, ali su oko četvrtog meseca postali manje redovni i unosili su podatke samo jednom nedeljno. Ipak, oni su izgubili oko 5% svoje težine. Ispitanici u trećoj grupi su počeli da prate unos hrane samo tri dana u nedelji, da bi do kraja trećeg meseca odustali od daljeg unosa. Oni su u proseku izgubili samo 2% svoje težine. Suština je u tome da ne morate svaki dan pratiti svoju ishranu. Oni koji su pratili ishranu oko 30% dana izgubili su više od 3% težine, oni koji su pratili 40% dana izgubili su više od 5% težine, a oni koji su pratili 70% dana izgubili su više od 10% težine. Ovo je obećavajuće, s obzirom na to da je cilj programa za gubitak težine u periodu od šest meseci obično gubitak od 5% do 10% telesne mase i tu su jasno vidljivi zdravstveni benefiti. Često, ljudi smatraju da moraju da izgube 20 ili 30 kilograma da bi bili zdraviji, ali istina je da mi vidimo pozitivne promene u krvnom pritisku, nivou masti, riziku od kardiovaskularnih bolesti i riziku od dijabetesa, već kada se telesna težina smanji za oko 5-10% svoje težine.

To je dovoljan razlog da sebi postavimo realan zadatak i počnemo da zapisujemo koju smo hranu uneli i njenu kalorijsku i nutritivnu vrednost. Jer ipak je, na samom kraju, zdravlje ono što se računa [1].

[1] Xu, R., Bannor, R., Cardel, M. I., Foster, G. D., & Pagoto, S. How much food tracking during a digital weight‐management program is enough to produce clinically significant weight loss?, 2023, Obesity.