Search

Da li je demencija bolest modernog društva?

Nedavno objavljene istraživanje osporava pretpostavku da je demencija u starosti uvek postojala, otkrivajući to da je bila vrlo retka u klasičnom grčkom i rimskom društvu. Studija sugeriše da ozbiljan gubitak pamćenja praktično nije postojao pre 2.000 do 2.500 godina. Iako su stari Grci priznavali blago kognitivno oštećenje sa godinama, ozbiljan gubitak pamćenja koji podseća na Alchajmerovu bolest bio je redak. Ispitivanje drevnih medicinskih tekstova od strane Hipokrata i drugih otkrilo je minimalne reference na gubitak pamćenja kod starijih. Kada je ispitivano staro rimsko društvo, identifikovano je nekoliko slučajeva uznapredovale demencije, verovatno povezanih sa faktorima životne sredine. Galen je primetio poteškoće u učenju novih stvari kod starijih, a Plinije Stariji je izvestio da je istaknuti državnik zaboravio svoje ime. Istraživači spekulišu da je to posledica toga što su rimski gradovi postajali sve naseljeniji, postojalo je povećano zagađenje, a upotreba olova u različitim oblicima, uključujući olovne posude za kuvanje i cevi za vodu, doprineli kognitivnom padu.

Da bi bolje to razumeli, istraživači su ispitivali postojanje demencije kod plemena Tsimane Amerindians, starosedelačke grupe koja živi u bolivijskoj Amazoniji, a koja je  poznata po svom preindustrijskom, fizički aktivnom načinu života. Studija je otkrila da samo oko 1% starijih osoba Tsimane pate od demencije, u poređenju sa 11% njih u SAD. Podaci o pripadnicima plemena Tsimane pružaju dragocene uvide, sugerišući da način života i faktori životne sredine igraju ključnu ulogu u riziku od demencije. Istraživači veruju da njihova otkrića osporavaju ideju da je demencija inherentni deo starenja i naglašava uticaj modernog okruženja na kognitivno zdravlje. Ovo istraživanje podstiče dalje istraživanje istorijskog konteksta demencije i njene povezanosti sa životnim izborom u različitim društvima [1].

[1] Finch, C. E., & Burstein, S. M. (2024). Dementia in the Ancient Greco-Roman World Was Minimally Mentioned. Journal of Alzheimer’s Disease, (Preprint), 1-8.