Prema novoj studiji, fruktoza, koja je uobičajeni zaslađivač i nalazi se u kukuruznom sirupu (koji je nezaobilazan sastojak najvećeg broja namirnica koje kupujemo), je možda ključni faktor u epidemiji gojaznosti.
Naučnici su utvrdili da fruktoza, suštinski, ometa proces proizvodnje energije u telu, što na kraju dovodi do povećanja telesne težine i želje za unosom nezdrave hrane. Fruktoza, zapravo, remeti prirodnu proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), jedinjenja koje je ključno za zaproizvodnju energije u svakoj našoj ćeliji. Zbog toga, metabolizam se usporava, ometajući sposobnost tela da koristi energiju iz konzumirane hrane i naš metabolizam prelazi u režim niske potrošnje energije. To se dešava zbog toga što fruktoza utiče na smanjenje koncentracije ATP-a u ćelijama, istovremeno suprimirajući mitohondrije, ćelijske organele u kojima se stvara energija. Pošto imamo niske nivoe energije, naše telo reaguje osećajem gladi i potrebom za unosom ugljenih hidrata i masnom hranom, koja se onda skladišti u obliku masnih naslaga zbog nemogućnosti tela da ih efikasno sagoreva. Zato su naučnici i definisali da je gojaznost, zapravo, poremećaj energetskog metabolizma, u kojem postoji niska upotrebljiva energija (ATP) u okruženju povišene ukupne energije.
Prekomerni unos energije direktno korelira sa povećanjem telesne težine. Ovi rezultati bacaju svetlo na štetan uticaj fruktoze kao najčešćeg zaslađivača i njegov doprinos epidemiji gojaznosti sa kojom smo suočeni [1].