Search

Da li je ishrana bez mesa zdravija?

Postoji stalna dilema da li je ishrana bez mesa, zdravija od one u kojoj je meso zastupljeno. Nedavno objavljena studija je otkrila nove detalje o tome. Ono što je izdvaja jeste to što je ona ispitivala jednojajčane blizance kako bi kontrolisala genetske varijable i uticaje na životni stil i kako bi se jasno videlo koliko je uticaj ishrane.

Ovo istraživanje je sprovedeno u periodu od maja do jula 2022. godine i uključivalo je 22 para jednojajčanih blizanaca. Učesnici su izabrani na način da je jedan blizanac bio na vegetarijanskoj ishrani, dakle bez mesa, dok je drugi blizanac u svojoj ishrani koristio meso. Planovi ishrane oba blizanca su bili pažljivo urađeni na način da je u većoj meri bilo uključeno povrće, mahunarke, voće i integralne žitarice dok su šećer i rafinisani skrob bili isključeni. Studija je trajala 8 nedelja. Rezultati studije su bili zapanjujući. Oni blizanci koji su bili na vegetarijanskoj ishrani su pokazali značajna poboljšanja u pokazateljima kardiovaskularnog zdravlja u poređenju sa blizancima koji su u ishrani koristili meso. Njihovi nivoi LDL holesterola, insulina i telesne težine – ključnih pokazatelja kardiovaskularnog zdravlja su bili znatno bolji. Na početku studije, prosečan nivo LDL holesterola za vegetarijance je bio 2,86 mmol/L, dok je na kraju smanjen na pao je na 2,47 mmol/L, što je smanjenje za 13,7%. Početne vrednosti onih  koji su u ishrani koristili meso su imali početne vrednosti LDL holesterola od 3,06 mmol/L, da bi na kraju studije se smanjili na 3 mmol/L što je smanjenje za 1,97%. Pored toga, kod ispitanika u grupi vegetarijanaca je nivo insulina smanjen za 20%.

Ono što je bitno je činjenica da je od 22 učesnika na vegetarijanskoj ishrani njih 21 se uspešno pridržavalo ovog načina ishrane. Čak i smanjenje količine mesa u ishrani bi moglo znatno poboljšati zdravlje [1].

[1] Landry, M. J., Ward, C. P., & Gardner, C. D. (2023). Abstract MP64: Impact of a Vegan Diet Compared to Omnivorous Diet on Blood Lipids and Weight Among Identical Twins: The Twins Nutrition Study (TwiNS) Randomized Controlled Trial. Circulation, 147(Suppl_1), AMP64-AMP64.