Search

Da li je potres mozga opasniji nego što smo mislili?

Mnogo ljudi tokom svog života dožive potres mozga. Neki i više puta. Koliko je potres mozga zaista opasan?

Naravno, najveća opasnost leži u povredama koje osoba može da doživi zbog udarca ili pada koji će izazvati potres mozga. I to je svakako najvažnija stvar koja zahteva medicinsku opservaciju ili intervenciju ukoliko je to potrebno. Međutim, mnogo se manje zna o dugoročnim posledicama. Istraživanje koje je skorije sprovedeno na preko 15.000 ispitanika je pokazalo da su ispitanici koji su imali tri ili više potresa mozga tokom svog života, imali su bitno slabije rezultate na kognitivnim testovima koje su radili. Oni koji su imali četiri i više potresa mozga tokom svojih života su imali dodatno sniženu brzinu obrade informacija i pamćenje. Praktično, svaki naredni potres mozga je dovodio do većeg pogoršanja funkcionisanja u starijem dobu. Ono što je takođe značajan nalaz studije je i to što se pokazalo da čak i samo jedna trauma te vrste tokom života dovodi do smanjenja nivoa funkcionisanja.

Iako se i ranije znalo da traume mozga mogu imati za posledicu pojavu demencije, ova studija je pokazala da su dugoročne posledice potresa mozga, značajno ozbiljnije nego što se to ranije mislilo. Zbog toga nam ne preostaje ništa drugo, osim da budemo oprezniji kako bismo mogućnost povređivanja smanjili na najmanju moguću meru [1].

[1] Lennon, M. J., Brooker, H., Creese, B., Thayanandan, T., Rigney, G., Aarsland, D., … & Raymont, V. (2023). Lifetime Traumatic Brain Injury and Cognitive Domain Deficits in Late Life: The PROTECT-TBI Cohort Study. Journal of Neurotrauma.