Search

Da li je zagrevanje pre treninga obavezno?

Svi koji treniraju znaju da bi trebali, pre treninga, da se zagreju. To podrazumeva set laganih vežbi koje bi trebale naše telo da pripreme za fizičke napore koji slede. Jedna studija je ispitivala šta zagrevanje znači za naš trening i kako utiče na sportsku performansu.

Do kontrakcije mišića dolazi kao odgovor na električne signale koji se prenose od mozga ka mišićima, omogućavajući kretanje. Korišćeno je ispitivanje mišićnih proteina i napredna mikroskopija da bi se otkrilo kako temperatura utiče na skeletne mišiće. Istraživanje je otkrilo da određeni mišićni proteini deluju kao temperaturni senzori, a skeletni mišići, odgovorni za kretanje tela, reaguju dobro na prethodno zagrevanje. Skeletni mišići stvaraju silu po potrebi i mogu brzo da se kontrahuju, a studija je pokazala da je kontrakcija brža nakon zagrevanja.

Rezultati studije donose novi uvid u to kako zagrevanje pre vežbanja može povećati performanse mišića. Otkriće da specifični mišićni proteini deluju kao temperaturni senzori otvara vrata novoj strategiji zagrevanja, koja ima za cilj poboljšanje performansi skeletnih mišića. Uključivanje odgovarajućih rutina zagrevanja u svakodnevni život, posebno za starije osobe, mogla bi poboljšati performanse mišića i vežbanja, smanjiti rizik od povreda i promovisati njihovu samostalnost [1].

[1] Ishii, S., Oyama, K., Kobirumaki-Shimozawa, F., Nakanishi, T., Nakahara, N., Suzuki, M., … & Fukuda, N. (2023). Myosin and tropomyosin–troponin complementarily regulate thermal activation of muscles. Journal of General Physiology, 155(12), e202313414.