Search

Da li su vrhunski sportisti u riziku od osteoartritisa?

Velika međunarodna studija je otkrila da jedan od četiri (25%) sportista olimpijaca, nakon završetka sportske karijere, oboli od osteoartritisa, koji dovodi do promena u zglobovima, bola i često do invaliditeta. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 3.357 penzionisanih sportista olimpijaca, starosti oko 45 godina, koji su se takmičili u 57 sportova na olimpijskom nivou, od atletike i veslanja do skijanja. Rezultati su pokazali da elitni sportisti sa istorijom povreda povezanih sa sportom imaju povećanu verovatnoću razvoja osteoartritisa kolena i kuka u poređenju sa opštom populacijom.

Štaviše, studija je istakla povećan rizik od bolova u donjem delu leđa i osteoartritisa ramena nakon povreda ramena među ovim penzionisanim sportskim zvezdama. Koleno, lumbalni deo kičme i rame pojavili su se kao područja koja su najviše sklona povredama za olimpijce, što se podudara sa uobičajenim lokacijama za osteoartritis.

Zanimljivo je da je studija takođe otkrila da su se olimpijci suočili sa većim rizikom od razvoja osteoartritisa nakon povreda zglobova u poređenju sa pojedincima u opštoj populaciji koji su doživeli slične povrede. Nalazi ove studije bi trebali da usmere pažnju vrhunskih sportista da dobro prouče strategije oporavka i rehabilitacije, kako bi se smanjila mogućnost nastanka osteoartritisa nakon završetka sportske karijere [1].

[1] Palmer, D., Cooper, D., Whittaker, J. L., Emery, C., Batt, M. E., Engebretsen, L., … & Budgett, R. (2022). Prevalence of and factors associated with osteoarthritis and pain in retired Olympians compared with the general population: part 2–the spine and upper limb. British Journal of Sports Medicine, 56(19), 1132-1140