Search

Da li veličina grudi utiče na vežbanje kod žena?

Žene sa većim grudima se suočavaju sa brojnim problemima, a pokazalo se i da često izbegavaju vežbanje visokog intenziteta.

Istraživanje je obuhvatilo 1.987 žena. Među njima je bilo i 56 žena koje su prošle kroz operaciju smanjenja grudi. Rezultati su pokazali da žene sa većim grudima smatraju da bi smanjenje veličine grudi pozitivno uticalo na njihovo vežbanje. Sve žene, od njih 56, koje su smanjile grudi je reklo da su, nakon operacije smanjenja, živele zdravije i aktivnije. One su istakle da vežbaju češće i da više uživaju u fizičkim aktivnostima. Istraživanje je pokazalo da veličina grudi utiče na navike vežbanja i da operacija smanjenja grudi može da utiče na volju za vežbanjem. Istraživanje koje se zasnivalo na upotrebi BREAST-Q upitnika, takođe je analiziralo nivo zadovoljstva veličinom grudi i grudnjaka koje žene koriste, što je pokazalo veće zadovoljstvo kod žena sa veličinom grudnjaka AA, A, B i C u odnosu na DD, E, F, G i H ili veće. Pored toga, zadovoljstvo životom i sreća značajno su povezani sa veličinom grudnjaka, pri čemu su žene sa veličinom grudnjaka većom od E konstantno prijavljivale niže prosečne rezultate.

Potreba za većom svesti i podrškom za operaciju smanjenja grudi, u nekim slučajevima, je više nego očigledna [1].

[1] Baxter, C. R., Crittenden, T. A., & Dean, N. R. (2023). Self-reported breast size, exercise habits and BREAST-Q data–an international cross-sectional study of community runners. JPRAS open, 37, 92-101.