Search

Da li vežbanje pomaže u borbi protiv karcinoma?

Svi dobro znamo za zdravstvenu korist koju donosi redovna fizička aktivnost. Sada, njenim brojnim pozitivnim efektima, možemo da dodamo još jedan.

Prema istraživanjima, muškarci sa uznapredovalim karcinomom prostate koji imaju redovne treninge u periodu od 6 meseci, mogu da promene hemijsko okruženje ćelija u organizmu, na način da se uspori razvoj ćelija karcinoma. U telu obolelih je došlo do porasta koncentracije proteina koji su poznati kao miokini, a koje proizvode ćelije skeletnih mišića i koji mogu ne samo da uspore rast tumorskih ćelija, već i da stimulišu niz procesa u telu koji imaju za cilj da se bore protiv već nastalih ćelija tumora. Ovo se čak dešava i kod obolelih osoba kod kojih je tumor toliko uznapredovao da se smatra neizlečivim. Istraživači su merili koncentraciju miokina neposredno pre vežbanja, odmak nakon završetka treninga i 30 minuta posle završetka u krvi 9 osoba neizlečivo obolelih od uznapredovalog karcinoma prostate. Potom su posmatrali kako na te koncentracije miokina reaguju tumorske ćelije u laboratorijskim uslovima. Rezultati su pokazali da je nivo miokina povišen posle fizičke aktivnosti i da se nakon 30 minuta vraća na prethodni nivo. Dalje istraživanje je pokazalo da miokin u koncentracijama koje postoje nakon treninga usporavaju rast tumorskih ćelija za 17%. Iako su ove osobe neizlečivo obolele, rezultati istraživanja pokazuju da trening može da produži vreme preživljavanja.

To istovremeno znači, da, kada je to moguće, obolelima od karcinoma prostate treba preporučivati fizičku aktivnost. Ona, svakako, ne bi trebala da bude kraća od 20 minuta i u okviru nje treba uključiti i treninge snage kako bi se povećala mišićna masa, a samim tim i količina miokina koje naše telo može da proizvede [1].

[1] Kim, J. S., Taaffe, D. R., Galvão, D. A., Clay, T. D., Redfern, A. D., Hart, N. H., … & Newton, R. U. (2022). Acute effect of high-intensity interval aerobic exercise on serum myokine levels and resulting tumour-suppressive effect in trained patients with advanced prostate cancer. Prostate Cancer and Prostatic Diseases, 1-7