Search

Da li volontiranje štiti starije osobe od demencije?

Volontiranje u starijem dobu povezano je sa boljom kognitivnom funkcijom – konkretno, boljim svakodnevnim funkcionisanjem i epizodnom memorijom. Takvi su rezultati nove studije UC Davis Health koja je predstavljena na Međunarodnoj konferenciji Udruženja za Alchajmerovu bolest. Volonterske aktivnosti – kao što su podrška obrazovnim, religijskim, zdravstvenim ili drugim dobrotvornim organizacijama – omogućavaju starijim odraslim osobama da budu fizički aktivnije, povećavaju socijalnu interakciju i pružaju kognitivnu stimulaciju koja može da deluje protektivno na mozak. Istraživači su ispitali 2.476 starijih osoba. Prosečna starost ispitanika je bila 74 godine, a njih 1.167 (43%) je prijavilo volontiranje u godini pre sprovođenja studije. Istraživači su otkrili da je volontiranje povezano sa boljim početnim rezultatima na testovima svakodnevnog funkcionisanja i epizodne memorije. Najbolji rezultati su viđeni kod onih koji su nekoliko puta nedeljno volontirali.

Očigledno je i ovde najvažnije imati neku fizičku i mentalnu aktivnost u starijem dobu, ali je dodatni protektivni faktor i taj što volontiranje podrazumeva socijalnu interakciju i smanjuje usamljenost kojoj su stariji izloženi [1].

[1] https://health.ucdavis.edu/news/headlines/volunteering-in-late-life-may-protect-the-brain-against-cognitive-decline-and-dementia/2023/07