Search

Da li zamena za so pomaže kod regulisanja visokog krvnog pritiska?

Studija koja je objavljena u medicinskom časopisu „Journal of the American College of Cardiology“ sugeriše da ukoliko koristimo zamenu soli, umesto nje, to može značajno da smanji rizik od nastanka povišenog krvnog pritiska, posebno kod starijih osoba. Hipertenzija ili visok krvni pritisak je vodeći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i smrtnost, koji pogađa preko 1,4 milijarde odraslih širom sveta i uzrok je 10,8 miliona smrti godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Posebno su ugrožene starije osobe, jer zbog smanjenja praga osetljivosti čula ukusa, često, stavljaju više soli u hranu, kako bi osetili ukus. Zbog više soli, odnosno natrijuma, dolazi do dodatnog povećanja krvnog pritiska. U studiji je učestvovalo 611 isipitanika starijih od 55 godina, podeljenih u dve grupe: jedna grupa je koristila zamenu za so, a druga je nastavila da koristi običnu kuhinjsku so. Rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su koristili zamenu za so, imali 40% niži rizik nastanka hipertenzije u poređenju sa onima koji su koristili običnu so. Istovremeno, važno je da zamena za so nije dovela do hipotenzije, što može da se desi, posebno, kod starijih osoba. Naučnici smatraju i da je povećanje svesti građana o opasnosti unosa prekomerne količine soli (odnosno natrijuma), posebno važno zbog toga što prerađena hrana koju konzumiramo ima velike količine soli. Zbog toga naučnici smatraju da bi zamena korišćenja soli, upravo u prerađenoj hrani, sa njenim zamenama, mogla da pomogne smanjenju broja osoba koja su obolela od hipertenzije [1].

[1] Zhang, X., Yuan, Y., Li, C., Feng, X., Wang, H., Qiao, Q., … & Wu, Y. (2024). Effect of a salt substitute on incidence of hypertension and hypotension among normotensive adults. Journal of the American College of Cardiology, 83(7), 711-722.