Search

Dopamin: nagrada i kazna?

Naučnici su pokušali da razumeju kako ljudski mozak obrađuje naša pozitivna i negativna iskustva, otkrivajući važnu ulogu dopamina u donošenju odluka i učenju. Dopamin je neurotransmiter i hormon koji je poznat po povezanosti sa pozitivnim emocijama.
On deluje na pet različitih vrsta dopaminskih receptora. U našem mozgu postoji dopaminergički sistem koji se sastoji od malih područja mozga u kome ćelije stvaraju i otpuštaju dopamin, a čine ga substantia nigra i ventralno tegmentalno područje. Ovo istraživanje se bavilo učešćem dopamina u kodiranju grešaka u predviđanju koja se odnose na nagrade i na kazne, proučavajući adaptivno ponašanje našeg mozga koje je zasnovano na ishodima. Koristeći najsavremeniju tehnologiju koja uključuje cikličnu voltametriju brzog skeniranja i mašinsko učenje, tim istraživača je pratio nivoe dopamina u realnom vremenu, vršeći merenja brzinom od čak 10 merenja u sekundi. Izvođenje ove metode je moguće samo tokom procedura duboke moždane stimulacije. Istraživači su ubacili mikroelektrode u mozak tri osobe koje su bile podvrgnute proceduri duboke moždane stimulacije. Dok su ispitanici igrali kompjutersku igricu, nivoi dopamina su primećeni u striatumu. Striatum je deo baznih moždanih ganglija i predstavlja region mozga koji je ključan za donošenje odluka i spoznaju. Tokom svih faza igre koje su uključivale izbore zasnovane na nagradi ili kaznama, promene koncentracije dopamina su kontinuirano praćene u intervalima od 100 milisekundi. Pokazalo se da dopamin funkcioniše optimalno u obradi pozitivnih i negativnih iskustava, verovatno kroz različite nervne puteve koji deluju u roku od nekoliko milisekundi jedan od drugog.
Razumevanje dopamina kao važne komponente u vođenju mehanizama učenja našeg mozga, posebno u procesuiranju kažnjavajućih iskustava, moglo bi da promeni pristup poremećajima kao što su depresija i zavisnost. Naučnici smatraju da je sledeći korak u lečenju ovih bolesti, zapravo pokušaj da utičemo na puteve dopamina koji su uključeni u učenje iz pozitivnih i negativnih događaja [1].