Search

Hipertenzija kod dece – posledica loših navika

Hipertenzija, koja se smatrala bolešću srednjeg i starijeg životnog doba, je sve češća kod mladih osoba, pa i kod dece. Istraživanje koje je ispitivalo razloge za pojavu hipertenzije kod dece starosti od 6 do 16 godina je pokazala da su neaktivnost, hrana sa visokim sadržajem šećera i soli i prekomerna težina, odgovorni za pojavu hipertenzije kod 9 od 10 dece koja je imaju.
Naučnici su utvrdili da vrlo često, visok krvni pritisak i/ili gojaznost koegzistiraju u istoj porodici. Čak i kada to nije slučaj, poželjno je da modifikacije načina života uključe sve članove porodice. Prehrambene preporuke za lečenje visokog krvnog pritiska kod dece uključuju više svežeg povrća, voća i drugih namirnica bogatih vlaknima, ograničavanje unosa soli i izbegavanje napitaka zaslađenih šećerom i zasićenih masti. Deca i adolescenti treba da imaju najmanje sat vremena umerene do intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan, kao što su trčanje, vožnja bicikla ili plivanje, i da ne provode više od dva sata dnevno u sedentarnim aktivnostima. Treba postaviti realne ciljeve za težinu, ishranu i fizičku aktivnost koji se fokusiraju na aspekte kojima je potrebno najviše poboljšanja.  Procenjuje se da je manje od 2% dece normalne težine hipertenzivno, u poređenju sa 5% dece sa prekomernom težinom i 15% gojazne dece.  Rano otkrivanje povišenog krvnog pritiska je ključno kako bi se mogla lečiti hipertenzija, ponekad ako je potrebno, i lekovima. U ranim fazama, lečenje hipertenzije kod dece treba da se fokusira na obrazovanje i promenu ponašanja. – zdravija ishrana, smanjenje telesne težine i fizička aktivnost. Ako se ne snizi krvni pritisak, treba uvesti jedan lek u niskoj dozi.
Ako jedan lek nije efikasan, mogu biti potrebne male doze dva leka. Ono što je najbitnije jeste regulisanje krvnog pritiska, kako ne bi štetno uticao na zdravlje, već kod dece [1].

[1] De Simone, G., Mancusi, C., Hanssen, H., Genovesi, S., Lurbe, E., Parati, G., … & Williams, B. (2022). Hypertension in children and adolescents: A consensus document from ESC Council on Hypertension, European Association of Preventive Cardiology, European Association of Cardiovascular Imaging, Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions, ESC Council for Cardiology Practice and Association for European Paediatric and Congenital Cardiology. European heart journal, 43(35), 3290-3301.