Search

INSL3 kao rani pokazatelj zdravlja u starosti kod muškaraca

Istraživanje koje je objavljeno ovog meseca, pokazalo je da postoji veza između nivoa hormona (insulin-like peptide hormone) koji je nazvan INSL3, a koji počinje da se stvara već u pubertetu i bolesti koje su karakteristične za starije doba kao što je osteporoza, seksualna disfunkcija, dijabetes i kardio-vaskularne bolesti kod muškaraca. 

Ovaj hormon stvaraju ćelije testisa koje stvaraju i testosteron. Međutim, za razliku od testosterona čija se koncentracija smanjuje tokom života muškarca, nivo INSL3 ostaje konstantan i blago se smanjuje tek u starijem dobu. Zbog toga se on nameće kao dobar rani prediktor rizika nastanka bolesti u starijem dobu. Pored toga, to otvara mogućnost prevencije određenih bolesti intervencijama tokom života. Istraživanje je sprovedeno na uzorcima krvi 3.000 muškaraca u različitim delovima Evrope. Pokazalo se da nivo INSL3 ostaje konstantan tokom vremena (analizirani su uzorci krvi u razmaku od 4 godine), ali da se koncentracije veoma razlikuju i kod mladih i zdravih muškaraca (za čak i do 10 puta). 

Takođe, utvrđena je veza između nižih nivoa INSL3 tokom života i povećanog oboljevanja u starijem dobu [1].

[1] Ivell, R., Heng, K., Severn, K., Antonio, L., Bartfai, G., Casanueva, F., … & Anand-Ivell, R. The Leydig cell biomarker INSL3 as a predictor of age-related morbidity: findings from the EMAS cohort. Frontiers in Endocrinology, 2848.