Search

Kako deluje lek protiv Alchajmerove bolesti?

U dugogodišnjoj potrazi za lekom za Alchajmerovu bolest, konačno imamo dobre vesti. 

Krajem 2022. godine smo pisali da je lek „lecanemab“ pred registracijom u SAD. U međuvremenu, on je registrovan i trenutno predstavlja najbolju terapiju koju možemo da pružimo obolelima od ove teške bolesti. On ne može da izleči bolest, ali u ranoj fazi bolesti može u značajnoj meri da uspori kognitivno propadanje. Naučnici su smatrali da on na neki način ima sposobnost da se veže i neutrališe male, slobodno cirkulišuće agregate beta amiloidnog proteine koji se kasnije nakupljaju i daju velike amiloidne plakove. Sada su istraživači uspeli da izoluju male plutajuće, koji kada se stvore, u raanoj fazi bolesti, važnim moždanim strukturama kao što je hipokampus, koji igra ključnu ulogu u procesu pamćenja. Naučnici su tek sada uspeli da izdvoje te male agregate i da ih potpuno identifikuju do poslednjeg atoma. Pokazalo se da „lecanemab“ deluje na način da neutrališe upravo beta amiloidne agregate dok su mali i na taj način usporava kognitivno propadanje.

Zbog toga je najefikasniji kada se daje u početnoj fazi bolesti. Alchajmerova bolest je teško oboljenje koje ne pogađa samo obolelu osobu, već čitavu porodici i okruženje osobe. Iako je prvi put opisana još pre 117 godina, tek sada, po prvi put, otkivamo način na koji možemo da pomognemo obolelima [1].

[1] Stern, A. M., Yang, Y., Meunier, A. L., Liu, W., Cai, Y., Ericsson, M., … & Selkoe, D. J. (2022). Abundant Aβ fibrils in ultracentrifugal supernatants of aqueous extracts from Alzheimer’s disease brains. bioRxiv, 2022-10.