Search

Kakva je veza spavanja i pamćenja?

Nalazi studije koja je ispitivala odnose između spavanja, disanja i pamćenja je pokazala da postoji direktna povezanost između načina disanja i specifične aktivnosti mozga tokom spavanja, koja je ključna za pamćenje. U studiji je učestvovalo 20 ispitanika kojima su tokom dve sesije pokazali 120 slika povezanih sa određenim rečima. Nakon ove faze vizuelnog učenja, ispitanici su spavali oko dva sata u laboratoriji u kontrolisanim uslovima. Tokom spavanja, njihova moždana aktivnost i disanje su snimani. Istraživanje je otkrilo da mozak, pri spavanju, spontano reaktivira prethodno naučeni sadržaj tokom specifičnih faza moždane aktivnosti. Ova moždana aktivnost raste od detinjstva do adolescencije, a zatim opada kako starimo.

Analizom podataka, naučnici su otkrili značajnu povezanost pamćenja sa zabeleženim obrascima disanja tokom spavanja. Naučnici smatraju da, zapravo, disanje tokom spavanja diktira važne moždane aktivnosti neophodne za pamćenje. S obzirom na veliku učestalost poremećaja spavanja, a posebno apneje, i opadanje funkcije pamćenja kod starijih osoba, potrebno je dodatno istražiti ovu povezanost i eventualnu korist od korišćenja CPAP maski tokom spavanja u ovim slučajevima [1].

1] Schreiner, T., Petzka, M., Staudigl, T., & Staresina, B. P. (2023). Respiration modulates sleep oscillations and memory reactivation in humans. Nature Communications, 14(1), 8351.