Search

Koliko je badem koristan u ishrani?

Prema nedavno objavljenoj studiji, orašasti plodovi, poput badema, mogu biti odlična užina za one osobe koje žele da izgube kilograme i poboljšaju svoje zdravlje.

Studija je otkrila da uključivanje badema u ishranu ne samo da pomaže ljudima da izgube težinu, već i poboljšava njihovo zdravlje. Istraživači su ispitivali efekte ishrane sa ograničenim kalorijskim unosom, uz dodatak badema i otkrili da su ispitanici izgubili oko 7 kg. Orašasti plodovi, kao što je to slučaj sa bademima, imaju mnogo proteina, vlakana i puno vitamina i minerala, što sve doprinosi smanjenju telesne težine. Ali oni takođe imaju visok sadržaj masti što mnogi mogu povezati sa time da mogu da se ugoje. Međutim, oni sadrže i nezasićene masti – ili zdrave masti – koje mogu poboljšati nivo holesterola u krvi, ublažiti upale i doprineti zdravlju srca. U svetu, više od 1,9 milijardi odraslih osoba ima prekomernu težinu.

U Srbiji, preko 55% odraslog stanovništva ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno. Korišćenje orašastih plodova u okviru ishrane koja podrazumeva smanjen unos hrane rezultirala je smanjenjem telesne težine za približno 9,3% tokom ispitivanja. Uvođenje orašastih plodova u ishranu je pokazalo statistički značajne promene u visoko aterogenim subfrakcijama lipoproteina, što može dovesti do poboljšanja kardiometaboličkog zdravlja na duži rok.

Kao i u svemu drugom ni sa orašastim plodovima ne treba preterivati. Jedna šaka dnevno je dovoljna. Tako da problem ostaje samo njihova visoka cena [1].