Search

Koliko je bavljenje sportom opasno?

Vrlo često smatramo da je bavljenje sportom ili vežbanjem opasno i da smo izloženi riziku od povređivanja. Jedna nova studija je pokazala da je bavljenjem sportom generalno bezbedno. Analizirani su podaci, u Engleskoj i Velsu, iz bolnica o svim značajnim traumatskim povredama u vezi bavljenja sportom i vežbanjem od 2012. do 2017. godine.

Tokom ovog perioda bilo je 11.702 traumatskih povreda koje su bile rezultat ovih aktivnosti. Sportske aktivnosti, kao što su trčanje, golf, ples i treninzi u teretanama, imaju najmanju verovatnoću da dovedu do povreda. Kod trčanja postoji 0,70 povreda, kod golfa 1,25 povreda, a u teretanama samo 0,10 povreda na 100.000 vežbača godišnje. Najveću verovatnoću povređivanja, među popularnim sportovima, ima fudbal sa učestalošću povreda od 6,56 povreda na 100.000 učesnika godišnje. Utvrđeno je da su najrizičniji motorni sportovi sa 532 povrede, konjički sport sa 235 i jedriličarstvo i paraglajding sa 191 povredom na 100.000 učesnika. Međutim, studija je takođe otkrila zabrinjavajući trend povećanja rizika od povreda za popularne sportove i fizičke aktivnosti širom sveta. Na primer, u Australiji, sportske povrede koje su zbrinjavane u bolnici su povećane za 24% od 2004. do 2010.

Krajnji cilj studije je da se smanji teret ozbiljnih povreda razumevanjem rizika povezanih sa svakim sportom i preduzimanjem aktivnosti koje bi trebale da povećaju bezbednost vežbača [1].

[1] Davies, M., Lawrence, T., Edwards, A., McKay, C., Lecky, F. E., Stokes, K. A., & Williams, S. (2023). Sport-related major trauma incidence in young people and adults in England and Wales: a national registry-based study. Injury prevention.