Search

Kratka i intenzivna fizička aktivnost nas štiti od karcinoma

Novo istraživanje je pokazalo da samo 4,5 minuta energične fizičke aktivnosti dnevno, one aktivnosti koja vas ostavlja bez daha, može da smanji rizik nastanka nekih vrsta karcinoma za čak 32 posto.
Istraživači su pratili fizičku aktivnost 22.398 osoba, prosečne starosti 62 godine, koji nisu trenirali, putem uređaja koji su beležili dnevne aktivnosti.
Potom su te osobe praćene čak 7 godina kako bi se utvrdilo koliko se njih razbolelo od neke vrste karcinoma. Svi ispitanici su bili nevežbači, ali su uređaji beležili kada su i koliko dugo imali tešku fizičku aktivnost, kao što je nošenje teških kesa punih namirnica iz prodavnice, brza šetnja, igranje sa unucima, energično čišćenje kuće… Pokazalo se da one osobe koje su imale, ukupno 3,5 minuta izuzetno intenzivne fizičke aktivnosti dnevno (aktivnosti koja vas natera da se zadišete), imale su za čak 18% manju verovatnoću nastanka karcinoma. Kod onih koji su dnevno imali bar 4,5 minuta teške fizičke aktivnosti dnevno, ovaj rizik je bio manji za 32%. Istraživači smatraju da ovakva teška fizička aktivnost kod osoba koje ne vežbaju, imaju sličan efekat koji intervalni treninzi visokog intenziteta imaju kod vežbača. Vežbanje, naravno, ostaje naša najbolja zaštita, koja izuzetno pozitivno utiče na naše zdravlje.
Ali ako već ne možemo da utičemo na mnogo starijih da počnu da vežbaju, ohrabrujuće je to što i kratka, ali intenzivna fizička aktivnost, u okviru uobičajenih poslova može da nam pomogne.

[1] Stamatakis, E., Ahmadi, M. N., Friedenreich, C. M., Blodgett, J. M., Koster, A., Holtermann, A., … & Hamer, M. (2023). Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity and Cancer Incidence Among Nonexercising Adults: The UK Biobank Accelerometry Study. JAMA oncology