Search

Metabolički sindrom zbog previše vremena ispred TV-a

Deca koja previše vremena provode ispred televizora imaju veću verovatnoću da razviju metabolički sindrom u odraslom dobu.

Metabolički sindrom je skup više bolesti uključujući visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi, višak telesnih masti i povišene nivoe holesterola, koji povećavaju rizik od bolesti srca, nastanka dijabetesa i moždanog udara. Koristeći podatke 879 učesnika jedne studije, istraživači su otkrili da su oni koji su više gledali televiziju između 5. i 15. godine života, imali su veću verovatnoću da razviju metabolički sindrom sa 45 godina.

Analizirani su podaci o vremenu provedenom pred televizorom u uzrastima od 5, 7, 9, 11, 13 i 15 godina. Učesnici studije su, u proseku, gledali televiziju malo više od dva sata svakog dana. Oni koji su gledali televiziju najviše, imali su veći rizik od metaboličkog sindroma u odrasloj dobi, a više vremena provedenog ispred televizora u detinjstvu takođe je povezano sa većim rizikom od gojaznosti i niže fizičke kondicije. Dečaci su gledali nešto više televizije nego devojčice, a metabolički sindrom je bio češći kod muškaraca nego kod žena (34 naspram 20%). Veza između gledanja televizije u detinjstvu i metaboličkog sindroma u odrasloj dobi postojala je kod oba pola.

Vreme provedeno pred ekranom može podstaći i veći unos hrane, jer deca konzumiraju više zaslađenih napitaka i proizvoda sa visokim sadržajem šećera i masti. To su navike koje mogu ostati i u odraslom dobu [1].

[1] MacDonell, N., & Hancox, R. J. (2023). Childhood and adolescent television viewing and metabolic syndrome in mid-adulthood. Pediatrics, 152(2), e2022060768.