Search

Možda je dovoljno: HVALA

Da li je dovoljno samo, hvala? Istraživanje koje je sprovedeno pokazuje da zahvalnost koju iskaže jedan partner ili partnerka u vezi prema drugom predstavlja moćno oružje kojim se povećava zadovoljstvo u vezi i štiti oba partnera od loših efekata svađa i finansijskih problema unutar veze.

U njemu je učestvovalo 316 osoba koje su praćene u periodu od 15 meseci. Većina učesnika je bila u srednjim godinama i zaposlena. Ipak, ukupni prihodi oba partnera su iznosila manje od 150% prihoda koji je označen kao linija siromaštva, što znači da su se susretali sa značajnim finansijskim problemima. Parovi koji su učestvovali u ispitivanju su bili u braku prosečno 10 godina, a oni koji su živeli u partnerskoj vezi u proseku sedam godina. Prosečan broj dece po svakom paru je bio tri.

Tokom perioda od 15 meseci, učesnici u istraživanju su popunjavali tri puta upitnike u kojima su izveštavali o svađama i nesporazumima u braku ili vezi, o njihovom izražavanju zahvalnosti partneru i o zahvalnosti koja je iskazana njima. Pored toga, davali su podatke o finansijskim problemima sa kojima se eventualno susreću. Rezultati su pokazali da su oni pojedinci koji su imali viši nivo iskazane i primljene zahvalnosti bili značajno zadovoljniji svojim brakom ili vezom. Oni su imali veće samopouzdanje, bili su stabilniji i manje su razmišljali o eventualnom prekidu veze sa partnerom. Ovaj protektivni efekat se video u svakom trenutku i tokom vremena. Drugim rečima, čak i kada su u određenom trenutku partneri imali negativnu komunikaciju, ona nije do te mere negativno uticala na njihovu vezu, kao što je to bio slučaj kada zahvalnost uopšte nije iskazivana.

Dakle, istraživanja su pokazala, pa je na nama samo da ih sledimo – nekada je i jedno hvala sasvim dovoljno [1].

[1] Barton, A. W., Jenkins, A. I. C., Gong, Q., Sutton, N. C., & Beach, S. R. (2022). The protective effects of perceived gratitude and expressed gratitude for relationship quality among African American couples. Journal of Social and Personal Relationships, 02654075221131288.