Search

Na kojoj temperaturi spavate?

Koliko je temperatura sobe u kojoj spavamo važna? Posebno za starije osobe? I kako utiče na spavanje? Nova studija je ispitivala upravo to – odnos između temperatura u zatvorenom prostoru i efikasnosti spavanja kod starijih osoba.

Prema rezultatima studije optimalan temperaturni opseg za kvalitetan san među starijim osobama jeste između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Istraživanje je takođe istaklo štetne efekte viših temperatura na san. Efikasnost spavanja je značajno opala za 5 do 10 procenata kada su unutrašnje temperature bile između 25 i 30 stepeni Celzijusa. Postoji konsenzus većine naučnika da je svaka temperatura viša od 25 stepeni loša za san i potencijalno štetna za zdravlje. Studija je pratila 50 učesnika starosti 65 i više godina u periodu od 12 meseci. Temperaturni senzori u spavaćim sobama učesnika pratili su noćne temperature, dok su ispitanici nosili poseban monitor povezan sa pametnim telefonom, mereći trajanje sna, kretanje, disanje, otkucaje srca i promene u telesnoj temperaturi. Veza između viših temperatura i lošeg sna je od velikog značaja, jer je nedovoljan i nekvalitetan san povezan sa brojnim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2, gojaznošću, bolestima srca, depresijom i drugim.

S obzirom da najmanje jedna trećina odraslih osoba spava manje od minimalno preporučenog trajanja sna, razumevanje uloge temperature i njene veze sa kvalitetom sna dodatno dobija na značaju [1].

[1] Baniassadi, A., Manor, B., Yu, W., Travison, T., & Lipsitz, L. (2023). Nighttime ambient temperature and sleep in community-dwelling older adults. Science of The Total Environment, 899, 165623.