Search

Nedovoljan unos energije kod sportistkinja

Pravilna ishrana i trening su apsolutno neophodni za postizanje najboljih rezultata u sportu. Međutim, nova studija pokazuje da unos premalo energije putem hrane u odnosu na obim treninga ima negativan uticaj na sportistkinje. Nakon samo deset dana smanjenog unosa energije, vide se da postoje promene u hormonalnom sistemu sportistkinja.

Šta se dešava kada se ne unosi dovoljno energije? Telo, u tom slučaju, počinje da smanjuje procese koji zahtevaju mnogo energije, baš kao što mobilni telefon prelazi u štedljivi režim rada, kada nema više dovoljno baterije. Iz ranijih studija se zna da u takvim slučajevima može da izostane menstruacija. U studiji je učestvovalo 30 sportistkinja starosti od 18 do 30 godina. Sve su započele učešće u studiji odmah nakon početka menstrualnog ciklusa i pratile su strogo kontrolisan režim treninga i ishrane tokom perioda od tri nedelje. Pored toga, učesnice u studiji su pile obeleženu vodu koja je u sebi sadržala supstance čije su kretanje u telu naučnici mogli da prate. Rezultati su pokazali da se dešavaju brojne negativne stvari u telima sportistkinja, među kojima se nalazi i prestanak izgradnje novih mišićnih proteina. Ovo je prvi put da je ovako strogo kontrolisana studija sprovedena u ovoj oblasti, gde su dijeta i trening grupe zdravih žena regulisani i praćeni u ovoj meri.

Naučnici sada pokušavaju da utvrde koje druge promene nastaju zbog nedovoljnog unosa energije kao što su metaboličke i promene u funkcionisanju imunološkog sistema [1].

[1] Oxfeldt, M., Phillips, S. M., Andersen, O. E., Johansen, F. T., Bangshaab, M., Risikesan, J., … & Hansen, M. (2023). Low energy availability reduces myofibrillar and sarcoplasmic muscle protein synthesis in trained females. The Journal of Physiology.